Thibau Nys niet op WK veldrijden, wel op EK én WK op de weg: “Maar de cross blijft voorrang krijgen”

 

 ©  BELGA

Het toptalent Thibau Nys (18) in het veld kennen we al. Maar deze zomer ontpopte de zoon van Sven zich als een uitstekend wegrenner. Het leverde hem meteen een selectie op voor het EK en WK bij de beloften. “Het wordt een fantastische ervaring en een beetje een stap in het onbekende.”

Werner Bourlez in Trento

Het was een ontspannen Thibau Nys woensdagavond in Trento, ook al had hij er een lange autorit vanuit Baal opzitten. “Tja, ik ben de sfeer op een kampioenschap gewoon hé. Of dat nu voor het veldrijden is of voor een wegwedstrijd: dat maakt niet uit. Ik ben superblij dat ik geselecteerd bent. Het was geen doel, maar na mijn sterke prestaties is het geen verrassing. Toen de bondscoach mij vroeg of ik geïnteresseerd was, heb ik even getwijfeld. Want ik wou mijn crossseizoen niet in gevaar brengen. Maar toen dacht ik: zo’n kans mag ik niet laten liggen.”

Nys werd tweede op het BK bij de beloften en imponeerde in de Ronde van Vlaams-Brabant en de Ronde van Namen. Ook in elitewedstrijden trok hij zeer goed zijn streng. Wat is hij waard op het EK? “Dat is een zeer goede vraag! Ik weet niet welk niveau ik kan halen. Het parcours is zwaar, maar ik denk dat ik dat klimmetje wel aan kan. Het is tien minuten voluit, een beetje zoals op training op Mallorca. Wat mijn rol wordt, weet ik nog niet. Ik wil alvast iedereen helpen. En mocht blijken dat er toch wordt gespurt, zal wellicht mijn kaart worden getrokken. Want ik denk wel dat ik de snelste ben bij de Belgen. Ik ga alvast hard mijn best doen en hoop dat ik wat anoniemer kan meerijden dan in België. Daar kon ik amper bewegen of ze zaten op het wiel.”

Nys heeft zich dus ontdekt als wegrenner maar is duidelijk: “Het veldrijden blijft het belangrijkste? Ik wil eerst daar proberen mijn doelen te bereiken en pas daarna eventueel de kant van de weg opgaan. Maar ik zal blijven koersen op de weg rijden, daar word ik sterker van. Het traject dat Mathieu van der Poel en Wout van Aert hebben gevolgd werkt inspirerend. Los van de resultaten hé, daar kan ik nog niet aan tippen.”

Het mountainbiken heeft hij even uit het hoofd gezet. “Voor deze zomer dacht ik daar aan, maar door zo goed te presteren op de weg is dat op de achtergrond geraakt. Het is ook moeilijker combineerbaar met het veldrijden.”

Na het EK volgt het WK in Vlaanderen. Op zijn trainingswegen. “Ongelooflijk, ik ken er iedere straat van buiten. Dat wordt fantastisch. Het parcours is eigenlijk op mijn lijf geschreven. Het niveau zal wel nog hoger zijn dan op het EK. Maar een fantastische ervaring wordt het zeker.”

Een week later ruilt hij van fiets en start in de Superprestige-opener in Gieten. “Iets later dan voorzien, maar ik zal meteen in vorm zijn. Misschien zal het crossgevoel even moeten terugkomen, maar dat lukt wel. Ik denk dat ik met een mooie basis, die ik op de weg heb gelegd, goed voor de dag zal komen. Want de cross blijft het belangrijkste, zeker de eerstkomende jaren.”

Opmerkelijk: papa Sven is er niet bij in Trento. “Ah neen, hij moet op de Rapencross in Lokeren zijn. Ik had daar eigenlijk ook moeten rijden (lacht). Maar het is goed dat hij hier niet is. In mijn laatste vier wedstrijden die ik won was hij er ook niet. Dus dat hij maar zeker thuisblijft.”

De plooien met bondscoach Sven Vanthourenhout zijn ook gladgestreken na zijn niet-selectie voor het WK veldrijden in januari. “We hebben daar uiteraard over gepraat. Ik vond dat ik erbij moest zijn, maar begreep ook de redenering van Sven. Ik heb meteen de knop omgedraaid. Er is nooit een ruzie geweest. Het is al lang vergeten.”

 

 ©  BELGA

LEES OOK

Nu in het nieuws