Je kat sturen naar de Spelen doe je niet ongestraft: IOC schorst Noord-Korea

Tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 in Rusland was Noord-Korea nog wel aanwezig, net als deze dubbelganger van Kim Jong-un. 

Tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 in Rusland was Noord-Korea nog wel aanwezig, net als deze dubbelganger van Kim Jong-un. ©  AFP

Het Noord-Koreaans Olympisch Comité (PRK NOC) is geschorst tot eind 2022 voor hun “eenzijdige beslissing” om niet deel te nemen aan de recente Spelen in Tokio, aldus het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Ondanks de schorsing kan Noord-Korea wel nog atleten sturen naar de Winterspelen in Peking die plaatsvinden in februari.

Bron: BELGA

LEES OOK.Noord-Korea zegt als eerste land af voor de Olympische Spelen: hoe een olympisch forfait ook de vrede kan bedreigen

Noord-Korea kreeg garanties voor het verloop van veilige Spelen en werd constructieve voorstellen aangereikt om een passende en op maat gemaakte oplossing te vinden  (inclusief de levering van vaccins), maar die werden systematisch afgewezen door het Noord-Koreaans Olympisch Comité,” zei het IOC na een vergadering van het bestuur op woensdag.

De schorsing heeft financiële gevolgen voor het NOC van Noord-Korea, maar mocht een atleet van het NOC van Noord-Korea zich kwalificeren voor de Olympische Winterspelen van Peking in 2022 dan zal het bestuur van het IOC een passende beslissing nemen voor de betrokken atleten.

Noord-Korea zei in april dat het noch aan de Olympische Spelen, noch aan de Paralympics in Tokio zou deelnemen wegens bezorgdheid over de gezondheid van de atleten. De voetbalbond van het land heeft zich ook teruggetrokken uit de kwalificatie voor het WK voetbal van 2022 in Qatar.

Gerelateerd