Waals minister-president Elio Di Rupo: “We zullen verwoeste huizen in overstromingsgebied niet heropbouwen”

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  ISOPIX

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) wil niet dat huizen in overstromingsgebied die tijdens de watersnood van juli jongstleden volledig verwoest werden, heropgebouwd worden. Dat zegt hij in een interview met de kranten La Libre en L’Echo. Daar kondigde Di Rupo ook aan dat de Waalse regering mensen zonder verzekering financieel zal helpen bij de heropbouw van hun woning en hun leven.

jvhBron: La Libre, L'Echo

“Er zijn twee verschillende situaties”, aldus Di Rupo. “Als de schade herstelbaar is, zullen we geen procedure in gang zetten om mensen te dwingen hun huis af te breken en te verhuizen. Maar we zullen huizen die afgebroken moeten worden in overstromingsgebied niet heropbouwen. We willen in dat geval in samenspraak met het lokale bestuur eerder zoeken naar nabijgelegen terreinen om te bouwen, zodat mensen niet ontworteld worden.”

 

 ©  BELGA

Di Rupo zei wel dat de Waalse regering de getroffen mensen zonder verzekering zal helpen bij de heropbouw van hun leven en hun woning. “We moeten hen helpen. Hoeveel? Het zal gaan om een maximaal bedrag ter waarde van een arbeiderswoning. Hoeveel kost een klein huis? 100.000 euro, 120.000 euro, 140.000 euro? Maar we moeten wel voorzichtig zijn: we willen niet de indruk geven dat mensen geen verzekering moeten afsluiten.”

Het zou gaan om 2.000 tot 4.000 mensen zonder verzekering. Di Rupo wil dit weekend tijdens politiek overleg met zijn coalitiepartners een akkoord sluiten over dat plan.

LEES OOK. Anderhalve maand na zware overstromingen in Wallonië: zo is de situatie daar nu (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten