Knotsgekke nicht van modeontwerper Dries Van Noten zet Belgium’s Got Talent op stelten

Schoten -

In Schoten kent intussen bijna iedereen haar. Vrijdagavond begint de altijd gracieus geklede nicht van modeontwerper Dries Van Noten aan haar verovering van Vlaanderen, excuus België. Monique Van Noten, de vrolijkste operazangeres van ons land, zal vast ook de jury van Belgium’s Got Talent op VTM inpakken met haar aanstekelijke lach, hoge do’s en knotsgekke liedjesteksten.

Jan Auman

Veel noten op haar zang. De uitdrukking is op het lijf geschreven van de 69-jarige levenslustige vrouw en dat niet alleen omwille van haar naam. Prettig gestoord is zeker ook van toepassing, zoals televisiekijkend Vlaanderen spoedig zal ontdekken.

Zingen is Moniques lust en haar leven. Naar eigen zeggen – “ik stond als sopraan onder meer in het Concertgebouw van Amsterdam en zong in het koor van Will Tura” - heeft de oma van straks zeven kleinkinderen een carrière als operazangeres achter de rug. Bijna vier jaar geleden werd die brutaal afgebroken door een mysterieuze bacteriële bloedvergiftiging. Die kostte haar zelfs bijna het leven.

Monique in dezelfde blauwe jurk en zoals altijd met hoed thuis aan de piano, waar ze ook haar altijd melodieuze, maar soms ook bizarre filmpjes opneemt. © JAA

“Ik belandde in het ziekenhuis en heb moeten vechten voor mijn leven. Achter mijn piano en zingend, vond ik geleidelijk opnieuw de moed en kracht om te leven”, zegt Monique voor één keer bloedserieus. “Ik neem mijn liedjes vaak op en deel die dan op Facebook. Onder meer tijdens de voorbije coronaperiode kreeg ik hierop vele dankbare reacties van bejaarden en andere mensen die eenzaam thuis zaten. Voor hen doe ik dit.”

Vandaag kiest Monique Van Noten voor een lichter genre dan opera. Volgens de inspiratie van het moment zet ze zich thuis achter de piano, vaak met een sierlijke hoed op het hoofd. Ze zingt dan korte zelfgeschreven liedjes over alledaagse onderwerpen of de actualiteit. Zo passeerden recent onder meer de eerste schooldag, Moederdag en de gouden Red Lions de revue. Monique Van Noten heeft een schare vurige fans, die uitkijken naar elk nieuw liedje. Al zijn er ook die de draad steken met haar. Iets waardoor de ervaren zangeres zich overigens niet door van de wijs laat brengen.

Toonladder

Een archiefbeeld van Monique Van Noten als operzangeres. © RR

“Het waren mijns fans die erop aandrongen om toch eens mijn kans te wagen in Belgium’s Got Talent”, vertelt Monique in de mooie blauwe jurk waarmee ze ook aantrad tijdens de opnames van de tweede auditieshow. Over hoe die verder verlopen is, kunnen we niet veel vertellen behalve dan dat jurylid Bart Peeters danig onder de indruk was van de soepelheid waarmee de Schotense Susan Boyle de toonladder nog op- en afgaat.

“Ik hoop dat de jury, maar ook de kijkers thuis op me zullen stemmen. Al is een doorstart van mijn carrière niet echt wat ik nastreef”, vertelt Monique bij haar thuis in de Paalstraat. “Ik zou wel heel graag nog eens live zingen in het Kasteel van Schoten of de Sint-Cordulakerk in mijn eigen gemeente. Dat is er nog niet van gekomen. Hopelijk kan schepen van Cultuur Charlotte Klima (N-VA) dat eens voor me regelen.” (jaa)

Belgium’s Got Talent, tweede auditieshow, vrijdag 10 september om 20.35u met onder meer Monique Van Noten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten