16 coronabesmettingen bij zorginstelling De Witte Mol ondanks hoge vaccinatiegraad: “We zijn enorm verrast”

Zorginstelling De Witte Mol. 

Zorginstelling De Witte Mol. © Tommy Maes

Mol -

Bij zorginstelling De Witte Mol in Mol zijn de afgelopen dagen tien zorggebruikers van één leefgroep en zes medewerkers positief getest op het coronavirus. De instelling organiseert uit voorzorg nog collectieve testrondes voor alle zorggebruikers en medewerkers.

Tommy Maes

De Witte Mol is een zorginstelling voor mensen met een ernstig meervoudige en matige tot diep verstandelijke beperking of een niet aangeboren hersenletsel. Afgelopen weekend werd er een coronabesmetting vastgesteld bij een zorggebruiker. “Dat gebeurde tijdens een ziekenhuisopname voor een medische klacht die geen verband hield met corona”, vertelt An Konings, directeur van De Witte Mol.

“Daarop werden de overige bewoners van de leefgroep zo snel mogelijk getest op corona, waarbij nog vier positief bleken. Intussen hebben alle tien zorggebruikers van de leefgroep een positieve test afgelegd. Een van de bewoners werd ook voor verzorging opgenomen in het ziekenhuis, maar stelt het ondertussen beter. De andere bewoners met ziektesymptomen krijgen de nodige medicatie. De leefgroep verblijft momenteel in volledige isolatie.”

Zes medewerkers

Daarnaast hebben zes medewerkers een positieve test afgelegd. “Verschillende besmette medewerkers werken ook in andere leefgroepen”, zegt Konings. “Als gevolg daarvan geldt een preventieve quarantaine voor vijf andere leefgroepen. Deze zorggebruikers werden ondertussen ook een eerste keer getest, voorlopig is het resultaat voor hen negatief. We hebben intussen de familieleden van de leefgroepen in groepsquarantaine persoonlijk ingelicht over de lopende maatregelen. Ook het dagcentrum voor minderjarigen is tijdelijk gesloten, waarbij de kinderen in thuisisolatie gingen.”

“Heel hard verrast”

In samenspraak met het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid besliste de crisiscel van De Witte Mol om een collectieve testronde te organiseren voor de hele zorginstelling. Alle zorggebruikers en medewerkers worden daarbij twee keer getest. Dat gebeurt telkens ook gespreid over twee dagen. Vrijdag werd al een eerste groep getest, maandag komt de rest aan de beurt.

“De testen moeten de hele situatie bij alle leefgroepen en bij alle medewerkers helder in kaart brengen”, zegt Konings. “Zo kunnen we een verdere verspreiding zo snel mogelijk stoppen. We zijn ook heel hard verrast door de snelle uitbraak en verspreiding van het virus in onze zorginstelling, ondanks de hoge vaccinatiegraad. 99% van onze zorggebruikers is ingeënt. Ook hebben we altijd de geldende preventierichtlijnen voor onze sector strikt gevolgd. Dat geeft aan dat we nog altijd waakzaam moeten blijven voor corona.”

Nu in het nieuws