Denemarken heft alle coronamaatregelen vrijdag op: virus is “geen bedreiging meer”, ondanks stijgend aantal hospitalisaties

Foto: EPA-EFE

Feest in heel Denemarken vrijdag: de coronamaatregelen worden opgeheven omdat het virus niet meer beschouwd wordt als een bedreiging voor de volksgezondheid. Dat dankt het land aan de hoge vaccinatiegraad. Al maakt de hoofdarts in een groot Deens ziekenhuis zich zorgen door het stijgende aantal hospitalisaties.

Magnus Heunicke glunderde toen hij twee weken geleden mocht aankondigen dat op vrijdag 10 september alle coronamaatregelen zouden opgeheven worden. De Deense minister van Volksgezondheid zei dat de pandemie onder controle was, en noemde het coronavirus “niet langer een bedreiging voor de volksgezondheid dankzij de hoge vaccinatiegraad”.

Toch benadrukte hij dat het virus niet weg is. “Het gaat nu goed, maar de epidemie is niet voorbij”, sprak hij. “De overheid zal niet aarzelen om toch in te grijpen als het virus weer een bedreiging begint te vormen.” Maar zolang dat niet het geval is, mogen de Denen zich dus weer vrij bewegen in het land. Zonder mondmaskers, zonder coronapaspoort, zonder social distancing. Alles kan weer.

Voorloper

Denemarken was een voorloper in de coronacrisis door in maart sneller dan veel andere landen in lockdown te gaan. Die werd heel strikt opgevolgd en de cijfers gingen er al snel de goede richting uit. Al op 21 april werd daar het coronapaspoort ingevoerd om horecazaken, bioscopen, fitnesszaken, kappers, voetbalstadions en meer te mogen betreden. De Denen gingen massaal in op de vaccinatie-uitnodigingen: 71 procent van de bevolking is er volledig gevaccineerd. Tijdens de hele pandemie kwamen er 2.599 mensen om het leven door het virus, een stuk minder dan veel andere landen.

De overheid houdt wel een slag om de arm door te zeggen dat nieuwe maatregelen nog kunnen wanneer die nodig blijken, en in de Deense krant Politiken maant de hoofdarts van het ziekenhuis in Bispebjerg aan tot voorzichtigheid. Dat de ziekenhuiscijfers er niet gunstig evolueren en al voor de zesde dag op een rij meer mensen opgenomen worden in het ziekenhuis, noemt hij geen probleem. “Maar dat betekent niet dat het niet zorgwekkend kan worden als de stijging zich blijft doorzetten”, zegt Christian Wamberg. “Ik maak me vooral zorgen voor de mensen die zich nog niet laten vaccineren hebben.”

Om nieuwe maatregelen vraagt hij dus nog lang niet. “Maar het is wel iets om in de gaten te houden.”

Maatregelen op reizen

Nog minstens tot oktober blijven de reisbeperkingen in Denemarken wel in voege. Dat betekent dat je het coronapaspoort moet kunnen voorleggen om het land binnen te mogen. Afhankelijk van je land van herkomst en je keuze om je al dan niet te laten vaccineren zullen andere beperkingen opgelegd worden. Dat kan gaan van een tien dagen durende quarantaine tot zorgeloos vertier.

Door gjs
AANGERADEN