VFG klaagt met wandeling gebrekkige ondersteuning voor mensen met een handicap aan

 De VFG-wandeling begint aan Berchem-station.

 De VFG-wandeling begint aan Berchem-station. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

In de aanloop van de Week van de Mobiliteit trok VFG, de vereniging voor personen met een handicap, er alvast eens op uit. Met een wandelactie wilde de vereniging donderdag de Vlaamse regering wakker schudden omdat er “nog altijd veel werk aan de winkel is om de samenleving toegankelijk te maken voor mensen met een handicap”, zegt nationaal verantwoordelijke Sophie Beyers,

Saar Van Olmen

Deze wandeling is niet de enige actie die VFG op poten wil zetten. Zo wil de vereniging tijdens de Week van de Mobiliteit, die van 16 tot 22 september wordt georganiseerd, aandacht spenderen aan de ‘Hoppinpunten’. Dat zijn plaatsen waar verschillende vervoersmiddelen samenkomen zoals openbaar vervoer en deelauto’s. “Daar wordt zo goed als geen rekening gehouden met mensen met een handicap. Daarom zullen we ook hieromtrent actievoeren in de hoop daar iets aan te veranderen”, aldus Beyers.

Symbolische betekenis

Maar donderdag trok de vereniging dus op wandel door de stad, met vooral een symbolische betekenis in het achterhoofd. “Voor elke persoon die op de wachtlijst voor een zorgbudget staat, stappen wij vandaag één meter. En die wachtlijst is lang. Héél lang. Er staan momenteel meer dan 18.000 mensen op”, aldus Beyers.

Ook de route kreeg symboliek mee. Zo werd er begonnen bij het station Antwerpen-Berchem, dat staat voor mobiliteit. Daarna ging de wandeltocht naar de kantoorgebouwen ernaast om aan te kaarten dat er ook rekening moet worden gehouden met werkgelegenheid. Vervolgens werd het zwemcentrum Wezenberg aangedaan, als symbool voor de vrijetijdsbesteding, om te eindigen bij de Silvertop-torens die de woongelegenheid representeren.

“We zijn ervan overtuigd dat als elke minister een handicapvriendelijk beleid zou voeren, dat een stuk van de druk van de wachtlijsten zou wegnemen”, zegt Beyers. Volgens haar moeten mensen met een handicap momenteel bijvoorbeeld veel geld neertellen om aangepast vervoer te gebruiken. “Geld dat ze veel liever zouden uitgeven aan zorg en dagelijkse ondersteuning.”

Nejma Taibi voor de wandeling. 

Nejma Taibi voor de wandeling. ©  Nattida-Jayne kanyachalao

“Mobiliteit werkt verlammend”

VFG heeft er bewust voor gekozen om met een kleine groep mensen te wandelen. Die mensen hebben allemaal hun eigen verhaal. “De schrik voor corona zit er ook nog sterk in, daarom wilden we niet te veel mensen samenbrengen”, zegt Beyers.

Er is een aantal zogenaamde ervaringsdeskundigen aanwezig, mensen met een handicap die hun ervaring willen delen om zo anderen proberen te helpen. Zo is er Nathalie Van den Bergh. Zij heeft een aangeboren spierziekte, wat betekent dat ze zich moeilijk kan verplaatsen. “Mobiliteit werkt verlammend op heel veel domeinen. Het zou veel oplossen mocht het openbaar vervoer toegankelijker zijn”, zegt ze. “Er zijn heel veel dingen die je niet kunt uitleggen als je niet in die situatie hebt gezeten. Onze ervaring kan anderen echt helpen om hun hindernissen te overwinnen.”

Ook Nejma Taibi wil het verschil maken voor de volgende generatie. Zij lijdt aan spastische-diplegie en doorstond al 20 operaties. “Wij zijn mensen die wel degelijk kunnen deelnemen aan de maatschappij. ik vind het dan ook belangrijk aandacht te blijven vragen voor onze situatie.”

VFG wil de sterke verhalen van de deelnemers graag ook op sociale media uitspelen. Tijdens de wandeling maken ze daarom ook filmpjes die ze online zullen posten.

Nathalie Van den Bergh 

Nathalie Van den Bergh ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Nu in het nieuws

Sportnieuws uit Berchem