Uitgestelde zorg inhalen duurt nog tot zomer 2022

Margot Cloet, topvrouw van ziekenhuiskoepel Zorgnet Icuro, wijst erop dat juist een inhaalbeweging van eerdere zorg bezig is, terwijl Covid-zorg die nu weer in het gedrang brengt.   

Margot Cloet, topvrouw van ziekenhuiskoepel Zorgnet Icuro, wijst erop dat juist een inhaalbeweging van eerdere zorg bezig is, terwijl Covid-zorg die nu weer in het gedrang brengt.  ©  BELGA

Bron: BELGA

Het zal zeker nog tot de zomer van volgend jaar duren voor alle uitgestelde zorg in de Belgische ziekenhuizen ingehaald is. De opnames gaan in stijgende lijn, met een toename van 14 procent in één week tijd. “Met alles wat nu gebeurt, zal het zeker nog een schooljaar duren voor de zorg weer op zijn poten staat”, zegt Margot Cloet, topvrouw van ziekenhuiskoepel Zorgnet Icuro, vrijdag in Het Laatste Nieuws.

Ziekenhuizen hebben van de overheid de opdracht gekregen om een kwart van hun bedden op intensieve zorg vrij te houden voor Covid-patiënten. Het gaat veelal om niet-gevaccineerde mensen.

“Volgens de meest conservatieve voorspellingen gaan we volgende week naar 300 patiënten op intensieve”, zegt Margot Cloet van Zorgnet Icuro. “Als 500 patiënten op intensieve zorg liggen, en daarmee een kwart van de beschikbare bedden innemen, zal de reguliere zorg uitgesteld moeten worden.”

Dat zou gebeuren op een moment dat ziekenhuizen volop bezig zijn met een inhaalbeweging. Ingrepen die door de pandemie werden uitgesteld, worden nu uitgevoerd. “Die inhaalbeweging, in combinatie met wat nu gebeurt, zal ervoor zorgen dat pas tegen de zomer van volgend jaar alle achterstand is weggewerkt. Houd er ook rekening mee dat sommige mensen nu zelf hun zorg aan het uitstellen zijn”, aldus nog Cloet.

LEES OOK. Ziekenhuizen niet blij met opschaling naar fase 1A: “Het heeft geen enkele zin bedden leeg te laten staan” (+)

LEES OOK

Nu in het nieuws