Ondersteboven neushoorns, seks tegen verstopte neus en de analyse van kattengeluiden winnen Ig Nobelprijzen

 

 ©  BELGAIMAGE

Een orgasme werkt evengoed tegen een verstopte neus als een neusspray; het gemiauw van een blije kat klinkt hoger, en neushoorns worden het best ondersteboven vervoerd. Dat is een greep uit de studies die afgelopen nacht een Ig Nobelprijs hebben gewonnen. Een prijs om te lachen, en toch ook weer niet. “We zijn heel trots.”

Kim Clemens

Ze zijn een knipoog naar de échte Nobelprijzen, een vleugje satire. Maar de Ig Nobelprijzen zijn wel een eer, bedoeld voor onderzoek dat je eerst doet lachen en dan doet nadenken. De TU Eindhoven vond het bijvoorbeeld “heerlijk wakker worden”, met het nieuws dat ze de Ig Nobel voor Natuurkunde in de wacht hebben gesleept. In totaal vielen wetenschappers uit 24 landen in 10 categorieën in de prijzen.

Waarom voetgangers zelden botsen

De Nederlanders zochten een antwoord op de vraag waarom voetgangers zelden met elkaar botsen. Ze analyseerden daarvoor vijf miljoen looppaden van voetgangers in de buurt van het station van Eindhoven. Zo ontdekten ze dat mensen al ruim vooraf hun wandelrichting aanpassen om minimaal 75 centimeter afstand te houden van een andere voetganger en niet tegen elkaar te lopen. Opmerkelijk: ook een studie van wetenschappers uit Japan, Italië en Zwitserland die onderzochten waarom voetgangers wél met elkaar botsen viel in de prijzen.

Baarden als bescherming

Ook een studie over het evolutionaire nut van een baard werd bekroond. Lieten mannen hun baarden staan om hun gezicht te beschermen tijdens een vechtpartij? Die hypothese werd onderzocht door biologen van de Amerikaanse universiteit van Utah. Charles Darwin zag baarden als een “ornament om de andere sekse te verleiden”, maar professor David Carrier ontdekte bewijs voor de beschermende rol van baardbegroeiing. Hij liet gewichten vallen op een botachtig materiaal dat bedekt was met een schapenvel. Dat absorbeerde de schok beter dan wanneer de bedekking niet behaard was.

Charles Darwin - zelf een baarddrager - zag een baard als een ornament om de andere sekse te verleiden. Amerikaans onderzoek ziet een ander evolutionair nut 

Charles Darwin - zelf een baarddrager - zag een baard als een ornament om de andere sekse te verleiden. Amerikaans onderzoek ziet een ander evolutionair nut ©  EPA

Vliegende neushoorns

In de categorie transport won een onderzoek naar de beste manier om neushoorns te vervoeren. Een -verdoofde- neushoorn ondersteboven hangend via de lucht transporteren blijkt beter voor de dieren dan hen op hun zij te tillen. De prijs voor ecologie ging dan weer naar een studie die de bacteriën onderzocht in platgetrapte kauwgom op het voetpad.

 

 ©  BELGAIMAGE

De Ig Nobel voor entomologie ging naar een onderzoek naar de beste manier om kakkerlakken te doden in onderzeeërs en de prijs voor biologie ging naar een analyse van het gemiauw van katten van Susanne Shötz van de Lund University in Zweden. Zij ontdekte onder meer dat katten die blij zijn op een hogere toon miauwen dan wanneer ze blijk willen geven van hun ongenoegen. En de chemieprijs ging naar een studie naar veranderingen in de lichaamsgeur van een bioscooppubliek wanneer ze geweld te zien krijgen op het scherm, een komedie of net een thriller.

Orgasme tegen een verstopte neus

De prijs voor Geneeskunde ging naar opmerkelijk Duits onderzoek van het SLK-hospitaal in Heilbronn. Cem Bulut en zijn team ontdekten er dat een orgasme effectief is om een verstopte neus weer vrij te krijgen. Het werkt zelfs even goed als een klassieke neusspray. Koppels kregen voor de seks een toestel in de neus dat de luchtdoorgang meet. Na afloop werd er opnieuw gemeten. Tot zeker een uur na de seks bleken de neuzen vrij. Bulut wijt het aan een mengeling van hormonale veranderingen, fysieke arbeid en opwinding. Al is niet uit te sluiten dat sommige mensen na afloop misschien wat afgeleid waren en niet helemaal correct hebben gemeten.

Een orgasme werkt even goed tegen een verstopte neus als neusdruppels, zo blijkt.  

Een orgasme werkt even goed tegen een verstopte neus als neusdruppels, zo blijkt.  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten