Niet-gevaccineerden uit rode zones in EU moeten tien dagen in quarantaine in Brussel

 

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Door de nieuwe toename in de intensieve zorgen in de Brusselse ziekenhuizen worden de maatregelen voor wie uit een rode zone terugkeert aangescherpt. Wie niet gevaccineerd is of een herstelcertificaat heeft en in Brussel verblijft, moet vanaf vrijdag 17 september bij aankomst in België tien dagen in quarantaine. Dat meldt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommmissie (GGC), die in het Brussels Gewest ter zake bevoegd is. De quarantaine kan worden verkort na ontvangst van een negatieve uitslag van de test die op de zevende dag werd afgenomen.

De maatregel gaat verder dan de federale verplichting om zich te laten testen op de eerste en de zevende dag na terugkeer uit een rode zone binnen de Europese Unie of het Schengengebied, of uit een rode zone op de witte lijst van niet-Europese landen.

De GGC wijst op de zorgwekkende epidemiologische situatie in het Brussels Gewest: nieuwe opnames in de ziekenhuizen en op intensieve zorgen zetten de medische teams zwaar onder druk. Het profiel van de patiënten wordt steeds gevarieerder.

28 procent

In de Brusselse ziekenhuizen bedraagt de bezettingsgraad door Covid-patiënten 28 procent, op intensieve zorgen is dat 25,65 procent. De Brusselse ziekenhuizen bevinden zich in fase 1B, waarbij een derde van de totale capaciteit voorbehouden wordt voor Covid-patiënten. In de rest van het land geldt fase 1A (25 procent).

Omdat het aantal besmettingen is toegenomen door terugkerende reizigers, gaat het Brussels Gewest nu een stap verder. Naast de federale verplichting om zich te laten testen op de eerste en de zevende dag na terugkeer uit een rode zone binnen de Europese Unie of het Schengengebied, of uit een rode zone op de witte lijst van niet-Europese landen, moeten mensen die niet gevaccineerd zijn of geen herstelcertificaat hebben en die na aankomst in België in Brussel zullen verblijven, vanaf 17 september 10 dagen lang in quarantaine gaan. De quarantaine kan worden verkort na ontvangst van een negatieve uitslag van de test die op de 7e dag werd afgenomen.

De GGC wijst er nogmaals op dat het belangrijk is dat iedereen die in België aankomt, het PLF-formulier (Passenger Locator Form) correct invult vóór zijn/haar terugkeer naar België, zodat er een correcte follow-up kan gebeuren (instructies inzake tests en quarantaine).

LEES OOK

Nu in het nieuws