Donald Tusk waarschuwt voor Poolse exit uit Europese Unie: “Sneller dan iedereen voor mogelijk acht”

 ©  Agencja Gazeta via REUTERS

Bron: BELGA

Voormalig Europees president en ex-premier van Polen Donald Tusk acht het niet uitgesloten dat zijn land op een dag de Europese Unie verlaat. Als de huidige campagne van de conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) uit de hand loopt, zou Polen wel eens “sneller dan iedereen voor mogelijk acht” de Unie kunnen verlaten, zei Tusk vrijdag tijdens een televisie-interview.

Tusk is waarnemend voorzitter van Burgerplatform, de grootste oppositiepartij van Polen. Hij bevestigde deze week dat hij Brussel en het voorzitterschap van de Europese Volkspartij verlaat om zich opnieuw voltijds op de nationale politiek te kunnen storten. Tusk was tussen 2007 en 2014 al eens Pools premier. Daarna was hij vijf jaar lang voorzitter van de Europese Raad. Sinds 2019 stond hij aan het hoofd van de EVP.

Zijn waarschuwing voor een Poolse exit uit de Unie komt er nadat de fractieleider van de PiS in het Poolse parlement zich deze week luidop vragen was beginnen te stellen bij het EU-lidmaatschap van Polen. “We moeten erover nadenken hoeveel verder, hoeveel meer we nog kunnen samenwerken, zodat we in de EU kunnen blijven en de EU voor ons aanvaardbaar blijft”, zei Ryszard Terlecki. Hij verwees expliciet naar de brexit en zei dat Polen ook over “drastische stappen” moet nadenken. Een regeringswoordvoerder zei nadien snel dat het vertrek van Polen uit de EU niet gepland is.

Hoogspanning

De relaties tussen Polen en de EU staan al een hele tijd onder hoogspanning. Dinsdag nog heeft de Commissie aan het Hof van Justitie gevraagd financiële sancties tegen Polen te treffen omdat het een arrest met betrekking tot een controversiële hervorming van het gerechtelijk apparaat naast zich neerlegt. De Commissie wil ook het relancegeld inhouden voor enkele Poolse provincies waar “lgbti-vrije zones” ingevoerd werden.

De volgende parlementsverkiezingen in Polen vinden ten laatste in de herfst van 2023 plaats.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten