Het parcours van de wegrit op het EK wielrennen: zware aanloop, daarna acht keer klein klimmetje

 ©  BELGA

Het 179,2 kilometer lange parcours van de wegrit op het EK wielrennen, in de regio Trentino, bestaat uit twee delen: een lange aanloop van 73,4 kilometer en een plaatselijk circuit rond Trento van 13,2 kilometer, dat acht keer moet worden afgelegd.

De grote lus start meteen met een tweetrapsklim Cadine-Vezzano, gevolgd door de Passo Sant Udalricode naar Vigo Cavedine. Voor aan de plaatselijke ronden wordt gestart, moeten de renners de Monte Bondone op richting skioord Candrai. In de plaatstelijke ronden wacht telkens de Povo (3,6 km aan 4,7%).

Met Peter Sagan, Matteo Trentin, Alexander Kristoff, Elia Viviani en Giacomo Nizzolo kan het EK wielrennen al uitpakken met enkele mooie namen op het palmares. Straks wordt in Trentino een opvolger voor Nizzolo gezocht en mogen vooral het Italiaanse, Franse en Belgische team hopen op goud. Het parcours, met start en aankomst op de Piazzo Duomo in Trente, omvat 3.800 hoogtemeters.

Sprinters zijn in principe niet aan zet, maar een stevige bonk zoals Sonny Colbrelli, eindwinnaar van de Benelux Tour, heeft wel kansen om dit parcours te overleven. Hij koerst bovendien in een sterke Italiaanse ploeg met ook nog Matteo Trentin, Gianni Moscon, Filippo Ganna en Diego Ulissi als grote namen naast zijn zijde. Colbrelli klimt dit seizoen uitstekend en is de topfavoriet. Hij zal rekening moeten houden met een sterk Frans blok dat Vuelta-ritwinnaar Romain Bardet, man in vorm Benoit Cosnefroy (winnaar in de Bretagne Classic), en Thibaut Pinot presenteert. Ook de Sloveen Tadej Pogacar mag niet vergeten worden, al beschikt zijn landgenoot Matej Mohoric, ritwinnaar in Geraardsbergen in de Benelux Tour, momenteel over betere papieren.

Daarnaast mag wat verwacht worden van de Nederlander Bauke Mollema en de Slovaak Peter Sagan, lijkt de Noor Alexander Kristoff opnieuw in vorm, kan de Zwitser Gino Mäder, vijfde in de jongste Vuelta, verrassen met Marc Hirschi aan zijn zijde en heeft Spanje een sterke armada met de broers Gorka en Ion Izagirre, Ivan Garcia en Mikel Landa. De Ier Sam Bennett en de Portugees Joao Almeida zijn evenmin kansloos.

Ook de Belgen mogen dromen. “Dat mag zeker”, stelde Remco Evenepoel vrijdag na zijn bronzen medaille in de tijdrit. “We willen hier sterk presteren met de ploeg. We moeten mikken op een goed resultaat.” Evenepoel kan daarbij rekenen op Ben Hermans, Dylan Teuns, Philippe Gilbert, Gianni Vermeersch, Harm Vanhoucke, Victor Campenaerts en Stan Dewulf.

Aangeboden door onze partners