Groen-voorzitter Meyrem Almaci: “Verlenging twee kernreactoren kan voor ons”

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Groen-voorzitter Meyrem Almaci zet zaterdag de deur op een kier voor een mogelijke verlenging van twee kernreactoren na de voorziene kernuitstap in 2025. “Dit is de optie B die in het regeerakkoord staat. We hebben dat regeerakkoord zelf onderhandeld, dus dat kan voor ons”, aldus Almaci zaterdag op Radio 1. Ze beklemtoonde wel dat deze optie pas duidelijk zal zijn na de veiling van nieuwe productiecapaciteit dit najaar.

De voorbije dagen werd reeds vanuit verschillende hoeken gepleit om nog twee kerncentrales open te houden bij de voorziene kernuitstap in 2025, onder meer bij MR en Défi. Almaci verwijst zaterdag naar het regeerakkoord, waarbij de klemtoon ligt op de  bevoorradingszekerheid voor ons land en het onder controle houden van de elektriciteitsprijs. “We gaan bij de veiling dit najaar zien hoeveel bedrijven willen investeren in nieuwe productiecapaciteit. Laat ons die veiling afwachten. We zitten op koers”, klonk het. 

De voorzitter van Groen wilde dan ook nog niet ingaan op de vraag hoeveel langer de twee kernreactoren dan wel zouden kunnen openblijven. “Dat debat zal dan gevoerd worden.” Volgens Almaci zit ook Ecolo op dezelfde lijn. Ze verwees daarvoor naar een interview van federaal klimaatminister Zakia Khattabi in het weekblad Knack.

Over de komst van nieuwe gascentrales, die veel CO2 uitstoten en dus negatief zijn voor het klimaat, zei Almaci dat die centrales slechts tijdens een overgangsperiode actief zullen zijn. “De grote verdienste van het regeerakkoord is dat het debat over de sluiting van de kerncentrales is gestopt, na zeventien jaar.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten