Goud voor Thibau Nys! Amper 18-jarige Belg pakt Europese titel na fantastische koers

 

 ©  ISOPIX

Thibau Nys heeft zich op onwaarschijnlijke wijze tot Europees kampioen op de weg bij de beloften gekroond. De amper 18-jarige zoon van veldritlegende Sven Nys maakte een uitstekende Belgische koers af met zijn snelle benen. Nys is de derde Belg die het EK voor beloften wint na Sean De Bie (2013) en Kris Boeckmans (2009).

Werner Bourlez, Vincent Van Genechten

De Belgen hadden de wedstrijd mooi onder controle. Ze lieten de Spanjaarden mooi het tempo bepalen in het begin van de wedstrijd. Een harde wedstrijd, verdeeld over tien ronden van 13,2 km met telkens de beklimming van de Povo (3,6 km). Het werd een afvallingskoers en daar zorgen ook de Belgen voor. Te beginnen met Henri Vandenabeele. De renner van Team DSM, vorig jaar tweede na Tom Pidcock in de Baby Giro, trok door op drie ronden van het einde, maar werd gegrepen. Het sein voor Lennert Van Eetvelt om te versnellen. Eerst met een groepje, finaal in zijn eentje. Een knappe move van de renner die eigenlijk niet ging starten. Hij reed de tijdrit (waarin hij negende werd) en kreeg achteraf te horen dat hij ook de wegrit mocht rijden omdat Louis Blouwe te veel kniepijn had.

De allrounder van het opleidingsteam van Lotto Soudal leek het zowaar te zullen halen, maar op de laatste klim kraakte hij. Hij werd bijgehaald door een zestal: het Italiaanse topduo Filippo Baroncine en Filippo Zanna, het Spaanse wonderkind Juan Ayuso (prof bij UAE Team Emirates) de Hongaar Erik Fetter, de Fransman Louis Barré en… Thibau Nys. De ex-wereldkampioen veldrijden bij de junioren had in eerste instantie de slag gemist maar kon met een ultieme jump alsnog aansluiten. Van Eetvelt reed zich de pleuris voor Nys en die maakte het mooi af, voor Baroncini en Ayuso,. Een meejuichende Van Eetvelt werd vijfde.

De Italiaan Filippo Baroncini pakte het zilver voor de Spanjaard Juan Ayuso, die vrede moest nemen met het brons. Lennert Van Eetvelt eindigde op de vijfde plaats.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik kan het amper geloven”, reageerde Nys na afloop in een eerste reactie. “Normaal zou ik vandaag mijn veldritseizoen beginnen, nu ben ik Europees kampioen op de weg. Heel vreemd, want ik heb nog lang getwijfeld of ik wel zou meedoen aan het EK en WK. Ik wilde mijn veldritseizoen niet hypothekeren, maar gelukkig heb ik deze kans met beide handen gegrepen.”

“Het is ongelooflijk hoe deze wedstrijd uitdraaide op het einde. Lennert (Van Eetvelt) zat vooraan hoorden we, maar plots zag ik hem rijden en werd hij ingehaald. Daarna ging het hard en miste ik bijna de beslissende vlucht. Gelukkig kon ik nog net mijn wagonnetje aanpikken. We waren met niet veel, zeven, en Lennert deed heel goed werk. In de sprint wist ik dat ik kansen had. Toen ik aanzette, kreeg ik krampen, maar ik beet door en toonde me de snelste. Ongelooflijk. De druk is van de ketel, alles wat nu nog komt is een bonus. Geweldig dat ik zo naar het WK kan trekken en het cross-seizoen kan aanvatten.”

Uitslag:

1. Thibau Nys

2. Filippo Baroncini z.t.

3. Juan Ayuso

4. Erik Fetter

5. Lennert Van Eetvelt

 

 © ISOPIX

 

 © ISOPIX

 

 © ISOPIX

 

 © ISOPIX

 

 © BELGA

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws