Fortnite-maker Epic in beroep tegen uitspraak in Apple-zaak

 

 ©  EPA-EFE

Epic Games, de ontwikkelaar van het populaire onlinespel Fortnite, gaat in beroep tegen een uitspraak in de zaak tegen techconcern Apple. De rechter besliste dat Apple ontwikkelaars moet toestaan om aankopen te doen buiten de App Store om, maar weigerde het bedrijf te bestempelen als “illegaal monopolist”, zoals Epic wel had geëist.

ckaBron: BELGA, Bloomberg, CNBC

De uitspraak raakt direct aan de inkomsten van Apple. Ontwikkelaars moeten het bedrijf tot nog toe een commissie van 30 procent betalen voor alle verkopen van apps, abonnementen en aankopen via de App Store. Epic vond die commissie buitenproportioneel is en besloot vorig jaar een eigen betalingssysteem aan te zetten in Fortnite, wat tegen de regels van de App Store indruist.

Daarop besloot Apple het spel uit de softwarewinkel te verwijderen. Epic beschuldigde Apple vervolgens van monopolistisch gedrag en sleepte het bedrijf voor de rechter. Die oordeelde dat Apple ontwikkelaars moet toestaan een eigen betaalsysteem te gebruiken. De nieuwe regels treden binnen drie maanden in werking, en houden in dat ontwikkelaars klanten in hun apps via een knop of link mogen leiden naar bijvoorbeeld hun eigen website om daar aankopen te doen zonder commissie.

“Blijven doorvechten”

Maar de rechter oordeelde ook dat Apple zich niet schuldig heeft gemaakt aan illegaal monopoliegedrag. Epic spreekt dan ook niet van een overwinning en zei in beroep te gaan. “Epic zal blijven doorvechten”, schreef topman Tim Sweeney in een tweet.

Volgens Apple is die uitspraak rond monopoliegedrag een grote overwinning voor het bedrijf. Het oordeel betekent echter wel dat er een flinke hap wordt genomen uit de winstgevendheid van de App Store. Volgens analisten brengt de App Store meer dan 20 miljard dollar (17 miljard euro) per jaar binnen met een winstmarge van meer dan 75 procent. Apple is de uitspraak nog aan het bestuderen. Volgens Bloomberg kan Apple het verlies wel hebben, want naar verwachting komt de totale omzet van de iPhone-fabrikant dit boekjaar uit op meer dan 360 miljard dollar. Mogelijk had het bedrijf zelfs al rekening gehouden met een verlies.

LEES OOK

Nu in het nieuws