Meer dan 100.000 Catalanen op straat voor onafhankelijkheid

 ©  EPA-EFE

Enkele dagen voor onderhandelingen starten tussen de Spaanse federale regering en de Catalaanse regionale overheid, zijn meer dan 107.000 Catalanen -volgens cijfers van de politie- in Barcelona op straat gekomen om de onafhankelijkheid te eisen. Volgens de separatistische burgerbeweging ANC, die het initiatief nam voor de betoging, waren er zelfs 400.000 manifestanten.

ckaBron: BELGA, EFE

De betoging vond zaterdagavond plaats op de Diada de Catalunya, de nationale feestdag van Catalonië. Elk jaar betogen dan separatisten, maar afgelopen jaar waren het er een pak minder, wegens corona. De jaren voordien daagden wel telkens ruim een half miljoen mensen op, in 2011 waren het er zelfs 1,8 miljoen.

De betoging trok ook over de Ramblas ©  REUTERS

Er werden speeches gehouden waarin het recht op zelfbeschikking werd verdedigd. Maar de Spaanse centrale regering wil daarvan niet weten. Maximaal willen ze na de onderhandelingen meer autonomie toekennen. Of premier Pedro Sánchez zal toestaan dat de Catalanen opnieuw een referendum houden over onafhankelijkheid, is weinig waarschijnlijk. 

De Catalanen zijn zelf ook erg verdeeld over die onafhankelijkheid: ongeveer de helft is voor, de andere helft tegen. Bij het referendum in 2017 was er nog een meerderheid voor onafhankelijkheid, maar Spanje heeft die uitslag nooit erkend. Ook binnen de regionale regering zijn de separatisten het niet eens over welke weg men moet bewandelen naar onafhankelijkheid.

Aangeboden door onze partners