Niet te stoppen! Beresterke Wout van Aert wint slotetappe en wordt ook eindwinnaar Tour of Britain

 

 ©  ISOPIX

Wout van Aert heeft de slotetappe in de Tour of Britain gewonnen. In de massasprint klopt hij André Greipel op de meet. Van Aert wordt ook de eindwinnaar van deze editie nadat Ethan Hayter niet in de buurt was om mee te sprinten.

Jens Heylen

Vandaag was het de achtste en laatste etappe in deze Tour of Britain die pas bij de aankomstplaats Aberdeen in een definitieve plooi zou vallen. Ethan Hayter had de blauwe leiderstrui rond zich maar onze Wout van Aert lag met vier luttele seconden op de loer. Wereldkampioen Julian Alaphilippe stond dan weer derde op 21 seconden van Hayter.

Een vlucht zat er gezien het parcours zeker in want na 30 kilometer stond er al een zware klim van eerste categorie te wachten. Verder in de etappe waren er dan nog twee beklimmingen van derde categorie. Ondanks deze vooruitzichten werd er normaal een typische massasprint verwacht in Aberdeen, waar er op de finish nog belangrijke bonificatieseconden voor het grijpen lagen.

En een vlucht kwam er uiteraard ook. Onder leiding van ritwinnaar Robin Carpenter gingen er nog vijf andere renners met hem mee. De Brit Bjergfelt kon na het opfietsen van die zware col van eerste categorie niet meer volgen waardoor een handvol moedige zielen bleef doorrijden. Echt ver geraakten ze omwille van het sterke kopwerk door Deceuninck-Quick Step en Jumbo Visma. Een minuut en 20 seconden bleef dus binnen de perken. Er gebeurde weinig waardoor het razendsnel richting de meet ging. De koplopers waren eraan voor de moeite op een goeie 4 kilometer. We gingen dus met z’n allen naar de eindmeet waar alle beslissingen zouden vallen. Movistar reed op kop met daarachter van Aert, Alaphilippe en Hayter die op vinkenslag lagen. In de verwachte massasprint werd het een duel tussen de ervaren rot Andre Greipel en Wout van Aert. Greipel was dicht bij een overwinning sinds lang maar een beresterke van Aert haalde hem nog in. Niet alleen de ritzege maar ook eindwinst nadat Ethan Hayter niet in het stuk voorkwam.

Van Aert: “Klaar voor de volgende drie weken”

“Het was een supersnelle finish. Ik zat ook de hele tijd in het wiel van Cavendish. De move van Greipel verraste dan ook waardoor ik nog serieus moeite moest doen om hem nog bij te benen”, aldus een blije van Aert.

“Zoals we met het team hoopten was Hayter niet in de top 10. Hij duwde me de hele week tot het uiterste, logisch voor een sterke en jonge renner als hem. Op het einde kwam het allemaal neer op de bonificatieseconden. Ik was echt aangenaam verrast door de talloze aanwezigheid langs de kant elke rit opnieuw. Ik ben klaar voor de volgende drie weken”, besloot van Aert.

 

 ©  ISOPIX

LEES OOK

Nu in het nieuws