Sonny Colbrelli is vierde Italiaan op rij die het EK wielrennen wint: “Ook het WK? Het is een unieke kans”

 ©  ISOPIX

Bron: Werner Bourlez in Trento

Remco Evenepoel is er zondag in het Italiaanse Trente net niet in geslaagd Europees kampioen te worden. Na 179,3 kilometer hield de Italiaanse topfavoriet Sonny Colbrelli hem in een sprint met twee van het goud. De Fransman Benoit Cosnefroy mocht als derde mee het podium op.

Het is de vierde keer op rij dat een Italiaan het EK wint, na Matteo Trentin (2018), Elia Viviani (2019) en Giacomo Nizzolo (2020).

“Ook wereldkampioen? Het is een unieke kans”

Hij was de topfavoriet in eigen land en maakte het ook af: Sonny Colbrelli (31) is de nieuwe Europese kampioen en verkeert in de vorm van zijn leven. Ook op het WK is hij de kopman van Italië. Wout van Aert weet wat hem te doen staat. ”Nooit reed ik sterker.”

“Incredibile!” Sonny Colbrelli kon het niet geloven. De sterrentrui is van hem. De tifosi in Trento werden gek, scandeerden minutenlang zijn naam. Met vrouw en kinderen (zijn dochter heet niet voor niks Victoria) huilde hij tranen met tuiten. “Hier doe ik het allemaal voor.”

Colbrelli vliegt de laatste weken. Na zijn Italiaanse titel was hij al sterk in de Ronde van Frankrijk, maar in de Benelux Tour was hij outstanding. Op de persconferentie kreeg hij zowaar de vraag of hij momenteel de beste renner van de wereld is. “Euh, dat weet ik niet. Maar ik was nooit sterker. Plots valt alles in de goede plooi. Ik had nu al snel door dat ik maar één man in de gaten moest houden: Remco Evenepoel. Wat is die weer sterk zeg. Op de klim beet ik mij vast in zijn wiel. Ja, ik heb het wat slim gespeeld, heb amper op kop gereden. Maar dat was de enige manier om niet te lossen als Remco toesloeg. En dat is gelukt.”

Meteen is hij een van de favorieten voor het WK. In zijn geliefkoosd Vlaanderen. Het was daar, in de Brabantse Pijl, dat hij zich in 2017 toonde aan de Vlaamse fans. Nadat hij dat jaar ook al een rit won in Parijs-Nice. “De Ronde van Vlaanderen is mijn favoriete koers”, zei hij in een eerder interview. “Als ik mag kiezen win ik die zelfs liever dan Milaan-Sanremo.”

De Italiaanse bondscoach Davide Cassani speelt een belangrijke rol in de zege van Colbrelli. “Na mijn Italiaanse titel hebben we gepraat”, zegt Colbrelli. “Hij zei dat hij een team rond mij wou bouwen voor het EK en WK, samen met Matteo Trentin. Hij heeft een hechte groep gevormd en dit is het resultaat. Dit is al mooi, maar ik krijg nu misschien een unieke kans om wereldkampioen te worden.” (bow)

 ©  AFP

 ©  ISOPIX

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners