Pentagon veroordeelt “bedreigende” raketlancering Noord-Korea

Staatspersbureau KCNA verspreidde deze foto’s. 

Staatspersbureau KCNA verspreidde deze foto’s. ©  via REUTERS

Bron: BELGA

Noord-Korea heeft afgelopen weekend succesvolle tests met een nieuw soort kruisraket uitgevoerd, meldde staatspersbureau KCNA. De langeafstandsraketten vlogen 1.500 kilometer voordat ze doelen raakten en in territoriale wateren van het land terechtkwamen tijdens tests die zaterdag en zondag werden gehouden.

De tests worden gezien als de eerste raketlanceringen van Noord-Korea nadat in maart een nieuwe tactische ballistische raket voor de korte afstand was getest. Het land voerde ook een test met kruisraketten uit slechts enkele uren nadat de Amerikaanse president Joe Biden eind januari aantrad.

De nieuwe raket is volgens KCNA een strategisch wapen dat de afgelopen twee jaar is ontwikkeld en vormt een belangrijk onderdeel van een vijfjarenplan dat in januari naar buiten is gebracht om de defensiewetenschap en -arsenalen in het land vooruit te helpen.

De ontwikkeling van de raketten biedt “het strategisch belang van het beschikken over een ander effectief afschrikmiddel om de veiligheid van onze staat betrouwbaarder te garanderen en de militaire manoeuvres van de vijandige troepen krachtig in te perken”, aldus het staatspersbureau. Pyongyang beschuldigt de VS en Zuid-Korea al lange tijd van “vijandig beleid” jegens het land.

Vlak voor nucleair overleg

De raketlancering van afgelopen weekend vormt “een bedreiging” voor de internationale gemeenschap, verklaarde het Pentagon zondag.

“De activiteit onderstreept de voortdurende ontwikkeling van Noord-Korea’s nucleaire programma en de bedreigingen die het vormt voor zijn buren en de internationale gemeenschap”, aldus het ministerie van Defensie van de Verenigde Staten in een verklaring.

De VS maken zich grote zorgen over de wapenprogramma’s van de Noord-Koreanen, die raketten hebben getest die delen van het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken. De vorige Amerikaanse president Donald Trump sprak daar herhaaldelijk zelf over met dictator Kim Jong-un, die op zijn beurt wil dat de zware sancties tegen zijn regime worden geschrapt. Het overleg leidde niet tot een doorbraak en de gesprekken liggen inmiddels alweer geruime tijd stil.

Het bekendmaken van de tests komt een dag voordat de belangrijkste nucleaire onderhandelaars van de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan elkaar in Tokio ontmoeten om manieren te onderzoeken om de impasse met Noord-Korea te doorbreken. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, zal dinsdag ook een bezoek brengen aan Seoel voor besprekingen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten