Aantal besmettingen stijgt licht in Mechelse regio, tot 95% volwassenen volledig gevaccineerd

Gemiddeld 92,45% van de volwassenen werd volledig gevaccineerd. 

Gemiddeld 92,45% van de volwassenen werd volledig gevaccineerd. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Regio -

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is vorige week licht gestegen in de Mechelse regio. Dat blijkt uit de cijfers van Sciensano. Ook het aantal patiënten op de dienst intensieve zorgen steeg. In vergelijking met de week voordien liggen er wel iets minder mensen in het ziekenhuis.

Stijn Van de Sande

Volgens de meeste recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano werden er tijdens de week van zaterdag 4 tot en met vrijdag 10 september 297 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat zijn er iets meer dan de week voordien. Toen legden 272 mensen een positieve coronatest af. Het is voor het eerst sinds begin augustus dat het aantal besmettingen opnieuw stijgt. Toen kwamen er wekelijks nog zo’n 400 coronabesmettingen bij in het arrondissement Mechelen.

In absolute cijfers telde de stad Mechelen het hoogste aantal nieuwe besmettingen. Er werden 125 positieve tests afgenomen tegenover 133 de week voordien. Willebroek volgt op grote afstand op de tweede plaats met 43 nieuwe besmettingen. Dat is wel een stijging ten opzichte van vorige week. Ook in Sint-Katelijne-Waver steeg het aantal besmettingen: van acht naar 28. Bonheiden had er 23. Vorige week waren dat er nog elf. Aan de andere kant van de tabel staat Berlaar met vier gevallen.

 

 © rr

Incidentie onder de 100

Ook de incidentie is het hoogst in Mechelen, al is het aantal besmettingen omgerekend naar 100.000 inwoners en berekend over een periode van twee weken wel wat gedaald: van 333 naar 323. Met een incidentie van 318 scoort ook Willebroek boven de 300. Zes van de twaalf steden en gemeenten hebben minder dan honderd besmettingen per 100.000 inwoners. Het gaat om Nijlen (96), Berlaar (94), Heist-op-den-Berg (81), Puurs-Sint-Amands (80), Bornem (70) en Duffel (56).

Er lagen op vrijdag 10 september iets minder mensen in een ziekenhuis in de provincie Antwerpen dan de week voordien. Volgens Sciensano zakte het aantal gehospitaliseerden op een week tijd van 95 naar 92. Het aantal mensen dat verzorging krijgt op de dienst intensieve zorgen steeg wel: van 25 naar dertig. Het aantal patiënten dat aan de beademing moet steeg dan weer van veertien naar negentien. Dat is een stijging van ruim 35%.

Vaccinatiekampioen

Intussen werd 80,90% van alle 12-plussers in onze regio minstens deels gevaccineerd. Omdat intussen zowat iedereen die wil gevaccineerd is, werden er de laatste tijd vooral tweede prikken gezet. Daardoor ligt het aantal mensen dat al volledig gevaccineerd werd nog maar een klein beetje lager: 79,18%. Met respectievelijk 84,54% en 83,98% zijn Bornem en Bonheiden de vaccinatiekampioenen in de provincie.

Bij de volwassenen ligt de vaccinatiegraad nog een stuk hoger. In de regio Mechelen werd gemiddeld 92,45% van de volwassenen volledig gevaccineerd. Met een vaccinatiegraad van 87,62% en 87,88% halen Willebroek en Mechelen dat gemiddelde wel wat naar beneden. De mediaan ligt op 93,35%. Met 95,12% scoort Bonheiden het hoogst van alle gemeenten in de provincie.

Nu in het nieuws