Eerste speurder die getuigt op proces in Parijs al meteen onderbroken door Abdeslam

 

 ©  AFP

Op het proces over de aanslagen van 13 november is maandag een eerste onderzoeker van de Franse antiterreurdiensten aan het woord gekomen. Die getuigenis werd na enkele minuten wel onderbroken door hoofdbeklaagde Salah Abdeslam.

Bron: BELGA

De politiecommissaris, geïdentificeerd als “Sdat 99”, moest het onderzoek voorstellen. Van bij het begin van zijn exposé voor het speciale assisenhof begon Salah Abdeslam zonder microfoon te schreeuwen vanuit de beschuldigdenbox. “Wanneer zullen we het woord krijgen?”

“Meneer Abdeslam, als u zo voortdoet, zal u vertrekken”, aldus voorzitter Jean-Louis Périès. Hij moest dat meermaals herhalen, vooraleer Abdeslam er het zwijgen toe deed.

De speurder leek niet verstoord door de tussenkomst van Abdeslam. In detail omschreef hij de uitdagingen van een “ongezien onderzoek” met “gelijktijdige vaststellingen op acht misdaadplaatsen”. Daarbij moesten ook “minutieus alle sporen van aanwijzingen verzameld worden, die microscopisch konden zijn”.

Meer dan duizend speurders werden ingeschakeld en zagen “onuitsprekelijke taferelen”, in een “race tegen de tijd”.

Zijn interventie, voorzien voor enkele uren, moet gevolgd worden door vragen van het parket, advocaten van de burgerlijke partijen en de verdediging. Dinsdag komt de Belgische onderzoeksrechter Isabelle Panou aan het woord.

LEES OOK

Nu in het nieuws