Boete van 150 miljoen euro voor Google in Zuid-Korea wegens machtsmisbruik

 

 ©  AP

Bron: BELGA

Het Amerikaanse technologieconcern Google heeft in Zuid-Korea een boete van omgerekend 150 miljoen euro gekregen omdat het misbruik maakt van zijn dominante marktpositie. De internetgigant beheert met besturingssysteem Android 80 procent van de smartphones wereldwijd en gebruikt die macht volgens de autoriteiten om de concurrentie uit te knijpen.

Zo hebben onder meer techfabrikanten Samsung en LG ‘anti-fragmentatiecontracten’ van Google ondertekend, die verhinderen dat de bedrijven een eigen versie van het besturingssysteem konden ontwikkelen of gebruiken. Van Zuid-Korea mogen deze contracten niet langer worden verplicht en moeten huidige overeenkomsten worden aangepast. Daarnaast zouden Samsung en LG zijn tegengewerkt bij het tijdig lanceren van nieuwe producten als speakers en smartwatches.

Google gaat in beroep tegen de boete van 207,4 miljard won. Volgens de techreus versnelt Android innovatie en verbetert het de gebruikerservaring, maar worden die voordelen onterecht genegeerd.

De boete past in het Zuid-Koreaans beleid waarin grote technologiebedrijven harder worden aangepakt. De nu aan Google uitgedeelde boete is na die voor chipfabrikant Qualcomm de op een na hoogste in het land voor misbruik van de machtspositie.

Google kreeg eerder in Europa ook al boetes wegens misbruik van de dominante positie op de markt. Zo kreeg het bedrijf in 2017 een geldstraf van 2,4 miljard euro. Moederbedrijf Alphabet kreeg in 2018 een recordboete van 4,3 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie. In maart 2019 volgde een sanctie van bijna 1,5 miljard euro.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten