Meer dan 1.400 grienden afgeslacht tijdens traditionele dolfijnenjacht op Faeröereilanden: “Deel van onze cultuur”

Tijdens de Grindadráp, de jaarlijkse dolfijnenjacht op de Faeröereilanden, werden er 1.428 grienden afgeslacht. Daarmee is het is de grootste slachtpartij ooit. Op de beelden is te zien hoe de zee rood kleurt door het bloed van de zeedieren, die op elkaar gestapeld liggen op het strand.

De Grindadráp is de belangrijkste jaarlijkse traditie van de Faeröers en dateert al van de tijd van de vikingen. De dieren worden met schepen en boten naar een baai gedreven, daar geslacht en het vlees wordt vervolgens onder de deelnemers verdeeld. Voornamelijk grienden worden gedood, maar soms ook dolfijnen.

Het enorme bloedbad van dit jaar lokt hevige reacties uit bij dierenrechtenorganisaties, maar ook bij traditionele walvisjagers van de Faeröereilanden zelf. Zo distantieerde Heri Petersen, schipper en drijver, zichzelf al van het voorval op zondag 12 september. Volgens hem zouden er te veel dolfijnen (in verhouding tot het aantal jagers) gedood zijn. Ook Olavur Sjurdarberg, voorzitter van de Faeröerse vereniging voor walvisjacht, vreest dat het grote aantal een negatief beeld schept van de eeuwenoude traditie.

“Jagen om te jagen”

Dierenrechtenorganisaties zoals Sea Shepherd ijveren al jaren om de jacht te verbannen. Op de Faeröereilanden is het echter “deel van de cultuur”. Het vlees en de bijhorende blubber worden gebruikt als voedsel. Volgens Rob Read, hoofd van Sea Shepherd, hebben ze het vlees van de zoogdieren überhaupt niet nodig om te voorzien in hun voedselconsumptie. “Dit is jagen om te jagen en dat is waarom wij hier al jaren tegen strijden.”

Op het eiland worden jaarlijks zo’n 1.000 zeezoogdieren gedood. Tijdens de dolfijnenjacht van vorig jaar waren er daar ‘slechts’ 35 grienden bij. Gelijkaardige walvis- en dolfijnenjachten zoals op de Faeröer worden gehouden in Peru, Japan en de Solomoneilanden.

 

 ©  Sea Shepherd

 

 ©  Sea Shepherd

 

 ©   Sea Shepherd

(tact)

LEES OOK

Nu in het nieuws