Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigt in haar ‘State of the Union’ extra steun aan voor Afghanistan

 

 ©  AP

Bron: BELGA

De Europese Unie gaat 100 miljoen euro bijkomende humanitaire hulp leveren aan Afghanistan. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag aangekondigd in haar ‘State of the Union’ in het Europees Parlement in Straatsburg.

“We moeten alles doen om grote hongersnood en een humanitaire ramp te vermijden”, stelde Von der Leyen. Het extra geld maakt deel uit van een breder pakket steunmaatregelen voor Afghanistan dat de Commissie de komende weken wil voorstellen. Eerder had de EU al aangekondigd dat de humanitaire hulp voor dit jaar wordt opgeschroefd van 50 tot 200 miljoen euro.

Het chaotische vertrek van westerse troepen uit Afghanistan heeft het debat over de uitbouw van een Europees defensiebeleid opnieuw op de voorgrond gebracht. Von der Leyen besteedde er in haar jaarlijkse beleidstoespraak ruime aandacht aan. Ze laakte vooral “het gebrek aan politieke wil”. Samen met de Franse president Emmanuel Macron zal de Commissievoorzitter volgend jaar een Europese defensietop beleggen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten