Ook rector is ze beu, maar studenten Gentse universiteit zijn nog niet van mondmasker af

In sommige lessen aan de UGent zal een mondmasker nog altijd nodig zijn. ©  DVH

Gent -

Komend academiejaar zullen studenten en lesgevers aan de Universiteit Gent in sommige gevallen toch een mondmasker moeten dragen in het leslokaal. Dat moet wanneer de luchtkwaliteit niet hoog genoeg is, of wanneer er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden.

Max Dedulle en Simon Dekaezemaker

Een mondmaskerplicht tijdens de les is iets wat de Vlaamse universiteiten en hogescholen zelf moeten vastleggen. Ze maken elk afzonderlijk een risico-analyse, en ook de UGent heeft die oefening gemaakt. Een mondmasker zal verplicht zijn wanneer de luchtkwaliteit in een lokaal niet hoog genoeg is, of wanneer er niet voldoende afstand kan worden gehouden tussen de studenten. Ook wanneer lesgevers en studenten zich verplaatsen in gangen en op trappen, is het dragen van een mondmasker verplicht.

Hoge opkomst

Of een les met mondmasker dit jaar eerder regel of uitzondering wordt, is nog onzeker. “Het is afwachten hoeveel studenten aanwezig zullen zijn”, zegt woordvoerder Stephanie Lenoir. “Veel lessen worden nog steeds opgenomen. Aan het begin van het academiejaar is de opkomst bovendien altijd hoog. Het is goed mogelijk dat sommige lessenreeksen beginnen met mondmasker, maar dat ze enkele weken later af mogen. We blijven het in de gaten houden.”

Voor rector Rik Van de Walle kunnen de mondmaskers in ieder geval niet snel genoeg achterwege worden gelaten. “Ook ik ben ze beu”, schrijft hij in een mededeling aan de studenten en het personeel. “Zodra ze niet langer nodig zijn, gaan de mondmaskers op de schop.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten