De GP van Wallonië gewonnen door Fransman Laporte, Campenaerts toont andermaal WK-vorm

 ©  BELGA

De Grote Prijs van Wallonië is gewonnen door de Fransman Laporte. Hij haalde het bovenop de Citadel van Namen voor zijn landgenoot Warren Barguil en Tosh Van der Sande. Jelle Vanendert (36) zette vanmiddag een punt achter zijn carrière met ritwinst in de Tour de France (2011) als absoluut hoogtepunt.

De doorlopende regenval maakte er een lastige wedstrijd val die aanvankelijk werd gekleurd door een moedig viertal met daarbij onze landgenoten Laurenz Rex en Jens Reynders. Maar het peloton liet niet begaan en met nog meer dan zeventig kilometer te gaan waren de vroege vluchters eraan voor de moeite en kon de finale beginnen.

En het werd een boeiende finale waarin zowel de WK-gangers - Benoot en een alweer sterke Campenaerts - als de WK-gepasseerden - Wellens, Vanmarcke en Van Avermaet - flink aan de boom schudden. Op de Tienne aux Pierres werd een verdere selectie doorgevoerd maar het werd snel duidelijk dat de tweede beklimming van de Citadel voor de beslissing zou zorgen. Ook Ilan Van Wilder toonde zich in de finale maar het was toch vooral Victor Campenaerts die zich roerde. De Antwerpenaar onderstreepte nogmaals zijn blakende conditie.

Citadel van Namen

Maar zoals steeds moest de laatste beklimming van de Citadel voor de ontknoping zorgen. Een late uitval van Louis Vervaeke werd geneutraliseerd zodat het tot een spurt bergop van een selecte kopgroep kwam. Warren Barguil lanceerde zijn spurt van ver maar werd overvleugeld. Daarin stond geen maat op de Fransman Christophe Laporte. Hij haalde het voor zijn landgenoot Warren Barguil en Tosh Van der Sande. Zowel Laporte als Van der Sande worden volgend seizoen ploegmaat van Wout van Aert bij Jumbo-Visma.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 (gvdl)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten