Simone Biles in tranen voor de Amerikaanse Senaat: “Dit is het grootste geval van seksueel misbruik in de Amerikaanse sportgeschiedenis”

De Amerikaanse Simone Biles heeft een emotionele getuigenis gegeven over hoe ze werd misbruikt door haar voormalige ploegarts Larry Nassar. De 24-jarige Amerikaanse vertelt over hoe Nassar, die ondertussen in de gevangenis zit, jarenlang meer dan 100 meisjes heeft misbruikt. “Ik sta hier omdat ik wil voorkomen dat anderen dit ook moeten meemaken.”

Jens Cansse

Samen met haar vroegere medegymnasten Aly Raisman en McKayla Maroney, werd Biles gehoord over het misbruik van de ex-ploegarts van de Amerikaanse gymnastiekbond, Larry Nassar. Nasser zit ondertussen levenslang opgesloten in de gevangenis. Hij werd niet alleen veroordeeld voor het misbruiken van gymnasten, maar ook voor het bezit van kinderporno.

De Amerikaanse Senaat is inmiddels een onderzoek gestart, om de tekortkomingen in het onderzoek van de FBI bloot te leggen. Uit een onafhankelijk rapport dat in juli dit jaar verscheen, werden meerdere misstappen en geheimhoudingen blootgelegd van FBI-agenten, waardoor Nassar ongestoord kon verder gaan. Zelfs maanden na het openen van het eerste onderzoek, maakte Nassar nog nieuwe slachtoffers. Naar aanleiding van dit onderzoek kwamen meerdere atletes aan het woord, waaronder dus ook superster Simone Biles. Ook zij werd het slachtoffer van de acties van Nassar.

Biles kon haar tranen nauwelijks bedwingen, toen ze moest vertellen over wat haar overkomen is. “Ik neem het Nassar en het systeem dat hem hiervoor in bescherming neemt enorm kwalijk. Zowel de Amerikaanse gymnastiekbond als het Amerikaanse Olympisch- en Paralympisch comité waren op de hoogte dat ik werd misbruikt door hun officiële teamdokter, Larry Nassar. Toch heeft niemand mij hierover ooit gecontacteerd om een officiële getuigenis af te leggen. Ook de FBI niet.”

“Dit is het grootste geval van seksueel misbruik in de Amerikaanse sportgeschiedenis”, ging Biles verder. “Nassar zit ondertussen waar hij thuishoort, maar de mensen die faalden om hem tegen te houden, lopen nog steeds vrij rond. Zolang ook zij niet gestraft worden, ben ik ervan overtuigd dat dit probleem nooit volledig de wereld zal worden uitgeholpen. Ook in andere sporttakken.”

Biles had tijdens de Olympische Spelen in Tokio last van mentale problemen. Daardoor moest ze forfait geven voor meerdere turnonderdelen. Naar eigen zeggen voelt ze zich opgelucht na haar getuigenis, na jarenlang druk om de waarheid voor zichzelf te houden.

Bekijk de getuigenis van Biles in onderstaande video:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws