Auto te water

Brandweeroefening wordt plots bittere realiteit: duikers vinden auto met lichaam erin

© Kris Vanhee

Harelbeke -

De brandweer van de zone Fluvia heeft woensdagavond in het kanaal Bossuit-Kortrijk een oefening meteen moeten afbreken. Tijdens de brandweeroefening vonden ze een voertuig met daarin een stoffelijk overschot. “Eigenlijk was het een ideale situatie.”

Kris Vanhee en Nicolas Duboccage

De oefening, met een pop en een ontmantelde wagen, zou plaatsvinden aan de brug over de E17 in de Kanaalstraat in Stasegem bij Harelbeke. Ze werd echter algauw gestaakt toen de duikers op een wagen stootten die al in het water lag.

“Er was inderdaad een oefening gepland”, zegt Philip Stichelbaut van de brandweerzone Fluvia. “Daarbij zouden duikers een pop uit een oefenvoertuig halen. Dat voertuig moest het kanaal Bossuit-Kortrijk in.”

Maar toen kreeg de brandweer het bericht van de bemanning van een sonarboot met de vraag of ze wisten dat er al een andere auto in het water lag. Stichelbaut: “De sonarboot was niet op zoek naar autowrakken, maar deed onderzoek naar de vispopulatie in het kanaal. De bemanning merkte het voertuig op. De oefening werd natuurlijk gestaakt. Eigenlijk was het een ideale situatie. Onze mensen stonden klaar. Dat een oefening realiteit wordt, is niet prettig en ongewoon, maar onze manschappen weten dat zoiets kan voorvallen en ze zijn daarop voorbereid. Ze voeren hun job uit.” (Lees verder onder de foto)

De cel Vermiste Personen en de civiele bescherming kwamen donderdag ter plaatse om de auto en het lichaam te bergen. 

De cel Vermiste Personen en de civiele bescherming kwamen donderdag ter plaatse om de auto en het lichaam te bergen. ©  loh

Bij eerste nazicht werd vermoed dat er nog iemand in de auto, met Franse nummerplaat, zat. Daarop kwamen alle hulpdiensten ter plaatse.

Intussen bevestigde het parket West-Vlaanderen dat er effectief een lichaam in de wagen werd aangetroffen dat al enige tijd in het water lag. Het is deels geskeletteerd, waardoor het niet mogelijk is om uit te maken of het om een man of een vrouw gaat. Morgen vindt een autopsie plaats

De cel Vermiste Personen en de civiele bescherming kwamen donderdag ter plaatse om de auto en het lichaam te bergen. De auto werd pas donderdag omstreeks 16 uur uit het kanaal gehaald. Nadien was opnieuw scheepvaart mogelijk op het kanaal Bossuit-Kortrijk.

Nu in het nieuws