Ook Gentse universiteit overweegt verbod op schachtenverkoop: “Gaan in gesprek met studenten”

Volgens het doopcharter is het verboden om schachten te vernederen. ©  put

Gent -

Ook aan de Universiteit Gent komt er misschien een verbod op de schachtenverkoop. Rector Rik Van de Walle deelt de mening van zijn Antwerpse collega Herman Van Goethem. Die zei dat het doopcharter te veel ruimte laat voor interpretatie.

Max Dedulle

Alle erkende Gentse studentenverenigingen ondertekenden het Vlaams doopcharter. Daarin staat onder meer dat de clubs de wet moeten respecteren, maar ook het welbevinden van hun leden. Zo mag niemand dronken worden gevoerd en heeft iedereen het recht om drank of voedsel te weigeren. Vernedering of psychische schade aanbrengen is ook verboden, net zoals fysiek geweld of grensoverschrijdend gedrag.

Specifiek over een schachtenverkoop staat in het verdrag niets. Die traditie houdt in dat een student ‘eigendomsrecht’ heeft over een ander en hem of haar allerlei opdrachten mag laten uitvoeren. Vernederend, vindt Herman Van Goethem, rector van de Antwerpse Universiteit. Hij wil dat er een verbod op komt en dat de schachtenverkoop wordt toegevoegd aan het charter.

Controle

Ook de UGent sluit zich aan bij de oproep van Van Goethem. “Als ik hoor dat er studenten zijn die betalen om ‘eigendom’ te zijn van medestudenten, heb ik het daar moeilijk mee”, zegt rector Rik Van de Walle. Hij kondigt aan in gesprek te gaan met de studenten.

De Universiteit ziet er verder nauw op toe dat de regels in het charter goed worden gevolgd. “Bij elke doop moet er een dossier worden ingediend bij de studentenbeheerder”, zegt UGent-woordvoerder Stephanie Lenoir. Die gaat met zijn medewerkers trouwens ook zelf het terrein op om een oogje in het zeil te houden. Dit gebeurt ook wanneer de doop niet gebeurt op het openbaar domein, zelfs dan zijn controles mogelijk.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten