Brussels Nederlandstalig onderwijs start met vaccinaties op school

 

 ©  Jan Van der Perre

Brussel -

Deze week wordt gestart met de vaccinatie in drie Brusselse Nederlandstalige middelbare scholen: COOVI secundair onderwijs, Koninklijk Atheneum Unesco Koekelberg en Don Bosco Sint-Pieters-Woluwe. Deze scholen verzamelden in versneld tempo de toestemmingsbrieven van de ouders. De eerste prikken zijn woensdag gezet, meldt Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), binnen het College van de VGC bevoegd voor onderwijs.

BelgaBron: BELGA

Het is de bedoeling dat er deze week in deze scholen honderd vaccins worden toegediend. Na de eerste drie scholen volgen de andere secundaire scholen. Tegen eind oktober zullen in meer dan 20 Nederlandstalige scholen de leerlingen ook hun tweede prik op school gekregen hebben. Een vijftiental scholen gaat met de leerlingen naar een vaccinatiecentrum of lokale antenne in de buurt.

De Vlaams Gemeenschapscommissie (VGC) wil samen met Het Huis voor Gezondheid/BruZEL en de Nederlandstalige secundaire scholen in Brussel, de vaccinatiegraad bij leerlingen opkrikken door onder andere op scholen ter plaatse te vaccineren. De vaccinatie wordt per school georganiseerd volgens de mogelijkheden van de school. Scholen die dicht bij een Brussels vaccinatiecentrum liggen, gaan er met de leerlingen naartoe. Ze krijgen daar hun eerste en een tweede prik. In andere scholen komt een vaccinatieteam leerlingen vaccineren op school.

Toestemming ouders vereist

“In het Hoofdstedelijk Gewest is de vaccinatiegraad van 65% van de Brusselaars nog niet bereikt. Door jongeren nu ook de mogelijkheid te bieden zich via de school te laten vaccineren, hopen we dat percentage geleidelijk aan omhoog te krijgen. Na twee weken van sensibiliseren en informeren, wordt vanaf deze week ook effectief geprikt. We hopen dat jongeren begrijpen dat ook zij hun steentje kunnen bijdragen. Het vaccin is de enige manier om jezelf en anderen te beschermen tegen een ziekenhuisopname,” zegt minister Gatz.

Om gevaccineerd te kunnen worden, moeten leerlingen van 12 tot en met 15 jaar de schriftelijke toestemming hebben van hun ouders. Vanaf 16 jaar is die toestemming niet meer nodig.

Op dit moment is 20% van de Brusselse jongeren tussen 12 en 17 jaar volledig gevaccineerd. 30% van deze jongeren kreeg één dosis toegediend. In het Brussels Gewest lopen 15.330 leerlingen school in een van de 40 Nederlandstalige secundaire scholen.

Nu in het nieuws