Fanclub Polleke Herijgers 15 jaar: “We hadden ook fanclub Bartje Wellens kunnen zijn”

Een deel van de groepsleden voor hun thuishaven.  

Een deel van de groepsleden voor hun thuishaven.  © RR

Westerlo -

De fietsclub Fanclub Polleke Herijgers uit Westerlo bestaat vijftien jaar, en dat wordt op zaterdag 18 september gevierd. De leden rekenen op de persoonlijke aanwezigheid van Paul Herijgers, al heeft die verplichtingen op het WK wielrennen. “We hopen dat hij ten minste één Polleke komt drinken, het streekbiertje dat naar hem is genoemd”, lacht Lode Pihay.

Marc Peeters

Het fietsclubje is ontstaan in de schoot van de 24 uren van Westerlo voor mountainbikers. “Mijn schoonvader was de organisator van dit evenement, waarbij het de bedoeling was dat elkaar aflossende mountainbikers 24 uur rondjes draaien op een afgesloten parcours”, vertelt Lode Pihay. “Mij hing 24 uur corvee in het frietkraam boven het hoofd, en dat zag ik niet zitten. Ik trommelde een paar vrienden op en we fietsten gewoon mee.”

De inspiratie om het ploegje Fanclub Polleke Herijgers te noemen was onlosmakelijk verbonden met een fietstochtje van Lode met twee vrienden, van hun stamcafé naar de lokale kebabzaak. “Mijn maat Bart had er het sleuteltje van zijn fietsslot in het mulle grind laten vallen en we vonden het niet meteen terug. Bart schouderde zijn fiets als een veldrijder en sprak de legendarische woorden: ‘Ik ben Polleke Herijgers, ik loop wel naar huis’. Daar is het ontstaan, maar als hij toen Bartje Wellens had gezegd, hadden we wellicht die naam gedragen.”

Gemiddeld dagen zo’n vijftien renners op voor de wekelijkse ritten. 

Gemiddeld dagen zo’n vijftien renners op voor de wekelijkse ritten. © rr

Maar het werd dus Polleke Herijgers. “Het leuke was dat Paul Herijgers op dat ogenblik al een paar jaar gestopt was met koersen. We hebben contact met hem opgenomen. Dat er dan nog een nieuwe fanclub werd opgestart, vond hij wel plezant. We hebben dat overigens grondig aangepakt, met petjes, truien enzovoort.”

Toen het fietsclubje vijf jaar bestond, lieten de fietsvrienden het Polleke brouwen, een gepersonaliseerd biertje. “Een verhaal waarmee we ooit Vive le Vélo van Karl Vannieuwkerke hebben gehaald.”

Door de jaren heen hebben zo’n 35 wielerliefhebbers deel uitgemaakt van de fietsclub. Plezier primeert. ”Iedere renner heeft een bijnaam gelinkt aan een echte coureur. Zo hebben we bij ons figuren rondrijden als De Criq, den Ulli, Collstropke, TimTim, Markske (Cavendish), Styby, Straffe Lu, Eddy Bosberg, Dr Dave, El Pistolero, Oscarito, enz. Ik mag trouwens niet vergeten te zeggen dat ook onze vrouwen sinds een drietal jaar hun eigen fietsgroepje hebben, de Female Fanclub.”

C van café

Fietsen doen de leden van Fanclub Polleke Herijgers op donderdagavond, vanaf de invoering van het zomeruur tot eind september. “We rijden zestig tot zeventig kilometer, samen uit en samen thuis. En er worden statistieken bijgehouden. Je krijgt een F voor deelname aan de rit en een C om nadien weer kracht op te doen in het café. En ja, er zijn er die de F durven over te slaan en meteen voor de C gaan.”

Tijdens de jubileumviering zaterdag staat er uiteraard een fietstochtje op het programma. Daarna wordt de groep gehuldigd op het gemeentehuis en ’s avonds is er een feestje voor iedereen die een band met de club heeft. “We hebben voor die gelegenheid het Polleke opnieuw laten brouwen en we hopen dat de Paul langskomt. “

Nu in het nieuws