273 mensen lopen mee met schooldirecteur om stiel te leren

 

 ©  BART DEWAELE

Precies 273 mensen lopen momenteel mee met een schooldirecteur om de stiel te leren. Dat betaalde ‘meelooptraject’ moet het aantrekkelijker maken om voor de job te kiezen.

Het lerarentekort kende u al, maar ook de zoektocht naar directeurs verloopt almaar moeizamer. In de toekomst dreigt volgens het kabinet van Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) zelfs een groot tekort te ontstaan. Om daar iets aan te doen, riep Weyts het ‘meelooptraject’ in het leven. Aspirant-schooldirecteurs kunnen zo zes maanden lang – betaald – meelopen met een ervaren directeur om de job te leren.

Het is de bedoeling dat ze zo beter voorbereid aan de job beginnen, wat de kans op vroegtijdige uitval verkleint. Nu ervaren beginnende directeurs vaak een praktijkshock en botsen ze geregeld op hun limieten. “We vragen veel van de schooldirecteurs”, zegt Weyts. “Een directeur is niet alleen de schoolleider, maar ook personeelschef, administrator, uithangbord in de gemeenschap, aanspreekpunt voor ouders en eeuwige probleemoplosser.”

Sinds maart zijn al 273 mensen begonnen aan zo’n traject. Voor volgend jaar zijn al 65 trajecten aangevraagd. Meestal gaat het om leerkrachten. “Maar de trajecten zijn ook ideaal voor mensen die van buiten het onderwijs komen”, zegt Weyts. “Voor hen is de overstap naar de job van schooldirecteur nu nog een sprong in het duister, waar ze dan ook voor terugdeinzen. Het succes bewijst dat we inspelen op een echte nood.” (jvde)

LEES OOK

Nu in het nieuws