William Boeva getuigt na uitlach-incident: “Spotten is niet het eigenlijke probleem”

Stand up-comedian William Boeva heeft in De Cooke & Verhulst show een oproep gedaan om meer mensen met een beperking op tv te laten komen. “Mensen met een beperking komen nog altijd te weinig in de aandacht”, vertelde hij. Boeva was te gast in de praatshow naar aanleiding van een incident waarbij hij werd uitgelachen op straat.

Dagelijkse kost, noemt William Boeva het. De manier waarop mensen naar hem kijken, en zelfs uitlachen. “Ik was met mijn rolstoel over de Antwerpse Meir aan het rijden, toen ik Sven Pichal tegenkwam”, vertelt Boeva aan Gert Verhulst en James Cooke. “Er passeerde een stepje met twee jonge mannen erop. Ik heb niet precies gehoord wat ze zeiden, maar ze begonnen te wijzen en te lachen.”

LEES OOK. Presentator Sven Pichal neemt het in column op voor William Boeva na incident op Meir: “Helaas gebeurt dit elke dag, Sven”

Of het spotten ooit zal verdwijnen, of te vermijden valt? “Het spotten is niet het eigenlijke probleem”, zegt de comedian met dwerggroei daarover. “De oorzaak zit dieper. In dit land kan je opgroeien als kind en nooit in aanraking komen met iemand met een beperking.”

Door de mazen van het net geglipt

Sterker zelfs: Boeva’s eigen ouders kregen destijds het advies om de beperking van hun zoon vooral te verstoppen. “Laat hem schoenmaker worden, vertelden ze tegen mijn ouders. Dan zetten ze hem op een trapje en zie je dat niet meer. Hadden mijn ouders daarnaar geluisterd, dan zat ik hier nu niet in deze tv-show. Ik ben door de mazen van het net geglipt.”

Boeva werkt momenteel aan een boek dat ‘Excluses’ zal heten. Het gaat over hoe mensen altijd excuses zoeken om inclusie niet te laten doorgaan. “Ik zie inclusie als iedereen die het recht heeft om op dezelfde manier deel te nemen aan de maatschappij”, klinkt het. Zo kan de representatie in de media beter. “Dat wringt voor mij vaak. Geweldig dat er datingprogramma’s ontstaan voor mensen met een beperking, maar laat eens een datingprogramma voor iedereen presenteren dóór iemand met een beperking.”

LEES OOK. Leven met dwerggroei: getuigenissen na uitlach-incident met William Boeva (+)

(evdg, tica)

Aangeboden door onze partners