IMF-topvrouw Kristalina Georgieva onder vuur omdat ze lobbyde voor China

Toen Kristalina Georgieva nog de Wereldbank leidde, zou ze druk hebben uitgeoefend om China een beter rapport te geven.  ©  AP

Bron: BELGA

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva is donderdag onder vuur gekomen omdat ze, toen ze nog bij de Wereldbank werkte, druk zou hebben gezet om een rapport te wijzigen in het voordeel van China. Ze ontkent die beschuldiging met klem.

Bij het opstellen van het rapport Doing Business van de Wereldbank in 2018 en 2020 hebben onregelmatigheden plaatsgevonden, ontdekte advocatenkantoor WilmerHal. De Wereldbank meet voor het rapport op basis van tien indicatoren onder meer hoe makkelijk het is een onderneming op te richten en hoe open een land is voor internationale concurrentie. Daarnaast wordt gekeken naar belastingregels en faillissementswetgeving.

In 2017 was China niet gelukkig met zijn 78ste plaats. In oktober dat jaar, net voor de publicatie van de editie van 2018,  had de Wereldbank gesprekken met Peking.

“Relatie met China verkeerd aangepakt”

De Bulgaarse Kristalina Georgieva, toenmalig directeur van de Wereldbank, en de Amerikaan Jim Yong Kim, toenmalig voorzitter van de Wereldbank, zouden hun teams hebben gevraagd de methodologie aan te passen om China te ontzien, zo blijkt uit het onderzoek van het advocatenkantoor.

Georgieva berispte bovendien een hoge ambtenaar van de Wereldbank omdat hij “de relatie van de Wereldbank met China verkeerd heeft aangepakt en het belang van het Doing Business-rapport voor het land niet naar waarde schatte”, staat in het rapport. WilmerHal analyseerde 80.000 documenten en ondervraagde tientallen huidige en voormalige personeelsleden.

Onder druk zou de ambtenaar enkele gegevens gewijzigd hebben, waardoor China op de 78ste plaats bleef staan in plaats van zeven plaatsen te zakken. Georgieva bedankte hem vervolgens omdat hij “zijn steentje had bijgedragen aan het multilateralisme” en had geholpen om “het probleem op te lossen”.

Georgieva is het “fundamenteel oneens”

Georgieva, die nu aan het hoofd van het IMF staat, ontkent de beschuldigingen. “Ik ben het fundamenteel oneens met de bevindingen en interpretaties” van dit onderzoek, zegt ze in een reactie aan AFP.

De Amerikaanse overheid zegt dat het om “serieuze bevindingen” gaat. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Financiën voeren de Verenigde Staten nog een onderzoek naar de zaak.

Aangeboden door onze partners