Schaaklegende (80) eist 5 miljoen dollar van Netflix voor “valse beweringen” in ‘The queen’s gambit’

Netflix lanceerde de trailer van ‘The Queen’s Gambit’ vorig jaar in september, en wordt u aangeklaagd door Nona Gaprindashvili © YouTube

Bron: De Telegraaf, Deadline

Nona Gaprindashvili, een voormalig schaakster uit de vroegere Sovjet-Unie, heeft Netflix aangeklaagd. Ze beschuldigt de streamingdienst ervan “valse beweringen” te maken in de razendpopulaire serie ‘The queen’s gambit’.

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Walter Tevi uit 1983 en gaat over Beth Harmon, gespeeld door Anya Taylor-Joy, die in de jaren zestig als jonge vrouw furore maakte in de overwegend mannelijke wereld van het schaken.

In de serie wordt een vergelijking gemaakt tussen het personage van Taylor-Joy en de persoon Gaprindashvili. Tijdens een partij van Harmon wordt gezegd dat de Sovjet-schaakster wereldkampioen bij de vrouwen was en, net als Harmon, nog nooit tegen mannen heeft gespeeld. 

“Seksistisch en kleinerend”

In een reactie laat de inmiddels tachtigjarige schaakster weten dat dit simpelweg niet waar is. “De bewering dat Gaprindashvili nooit tegen mannen heeft gespeeld, is overduidelijk onjuist. Alsook zeer seksistisch en kleinerend”, staat onder meer te lezen in de 25 pagina’s tellende aanklacht van de schaakster.

LEES OOK. Nieuwe Netflix-documentaire houdt mysterie rond Michael Schumacher in stand: “Het is anders, maar hij is er nog”

In 1968, het jaar waarin de aflevering met de desbetreffende uitspraak zich afspeelt, had Gaprindashvili volgens haar claim “al tegen minstens 59 mannelijke schakers gespeeld”, onder wie minstens 10 grootmeesters uit die tijd.

5 miljoen dollar

Volgens de aanklacht heeft Netflix “schaamteloos en opzettelijk” gelogen over de prestaties van Gaprindashvili, puur en alleen om meer drama te creëren en de fictieve prestaties van Harmon extra uit te lichten. “Netflix maakte zo een echte vrouwelijke pionier die in die tijd daadwerkelijk tegen mannen speelde en hen ook versloeg belachelijk.”

Gaprindashvili eist daarom 5 miljoen dollar van Netflix, omgerekend zo’n 4,2 miljoen euro.

De streamingdienst laat weten dat het “ontzettend veel respect” heeft voor Gaprindashvili en haar carrière, maar is tegelijkertijd van mening dat de aanklacht geen zin heeft en zal er ook alles aan doen om deze aan te vechten.

LEES OOK. Het beste advies ooit over geld: creëer een buffer, denk na over je Netflix en neem een poetsvrouw

Gaprindashvili  

Gaprindashvili  ©  BELGAIMAGE

()

LEES OOK

Nu in het nieuws