Duizend zonnepanelen op dak van Gents woonzorgcentrum

 

 ©  Stad Gent

Ledeberg -

Op het dak van woonzorgcentrum De Vijvers in Ledeberg liggen sinds kort duizend nieuwe zonnepanelen. De Stad wil zo veel mogelijk zonnepanelen installeren op al haar stadsgebouwen.

Fien Lakiere

Het gebouw van WZC De Vijvers in de Walstraat in Ledeberg is eigendom van Stad Gent. Die onderzoekt voor alle stadsgebouwen de mogelijkheid om zonnepanelen te installeren. Met de duizend nieuwe zonnepanelen is het woonzorgcentrum voorlopig het grootste project.

“De voorbije twee weken werden 1.080 zonnepanelen geplaatst, een investering van 251.000 euro”, zegt schepen van Facility Management Annelies Storms (Vooruit). “Ze zullen per jaar 100 keer meer opbrengen dan wat een gemiddeld gezin gebruikt. De opgewekte energie gaat rechtstreeks naar het WZC, en vormt iets meer dan de helft van het jaarlijks elektriciteitsverbruik.”

Dit jaar worden in totaal 2.028 zonnepanelen geïnstalleerd op stadsgebouwen. Voor de komende jaren zijn er al 1.000 gepland en worden nog twintig bijkomende locaties onderzocht. Tegen 2025 wil de Stad minstens dertig procent van het elektriciteitsverbruik van de stadsgebouwen uit hernieuwbare energie halen. In totaal trekt de Stad hier 1 miljoen euro voor uit.

De zonnepanelen werden vrijdag geïnspecteerd door schepenen Annelies Storms en Rudy Coddens. 

De zonnepanelen werden vrijdag geïnspecteerd door schepenen Annelies Storms en Rudy Coddens. ©  Stad Gent

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent