Inspiration4

SpaceX: Vier Amerikaanse ruimtetoeristen zijn “gelukkig” en “in goede gezondheid”

 

 ©  via REUTERS

Bron: BELGA

De vier Amerikaanse ruimtetoeristen zijn “gezond, gelukkig en rusten comfortabel uit” in het ruimtetuig van SpaceX. Dat meldt het ruimtebedrijf donderdag. Het gaf daarmee een eerste update sinds de vier in de nacht van woensdag op donderdag Belgische tijd opstegen voor de historische ruimtereis.

De bemanning “cirkelde 5,5 keer rond de aarde, voerde de eerste reeks van wetenschappelijk onderzoeken uit en had een paar maaltijden” voordat ze naar bed gingen, meldt het bedrijf van Elon Musk op Twitter. Ze beantwoordden ook al vragen van patiënten van het kinderziekenhuis St. Jude.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Nadat ze vandaag wakker worden, zullen ze bijkomend onderzoek uitvoeren en voor de eerste keer uit de koepel van Dragon (het ruimtetuig, red.) kunnen kijken. Dragon blijft in zijn bedoelde baan, met hoogtes tot 590 kilometer boven het aardoppervlak.” De laatste keer dat mensen zo ver weg gingen, was in 2009.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Privépersonen

De missie die de naam Inspiration4 kreeg, is de eerste volledig commerciële bemande ruimtevlucht. De vier inzittenden zijn privépersonen waarbij voor het eerst geen enkele beroeps- of institutionele astronaut banen rondom onze planeet trekt.

LEES OOK. De ingenieur, de kunstenaar, de commandant en de dokter: het klinkt als een mop, maar deze ‘toeristen’ vertrekken écht in hun eentje op ruimtereis (+)

De 38-jarige miljardair Jared Isaacman, een burgerpiloot die ook ervaring met performante gevechtsvlieguigen heeft, is gezagvoerder. Hij heeft ook de missie bekostigd. SpaceX zou een zitje voor ongeveer vijftig miljoen dollar verkopen. De 51-jarige Sian Proctor, eveneens een burgerpiloot, is professor en heeft een diploma biologie op zak. De 29-jarige Hayley Arceneaux is medisch assistente bij het St. Jude Kinderen Research Hospital waarvoor de missie geld moet opleveren. De 42-jarige Chris Sembroski is een data-ingenieur.

Na een verblijf van ongeveer drie dagen in de ruimte keren de bemanningsleden terug op aarde. Het vaartuig plonst dan, hangend aan een parachute, in de Atlantische Oceaan.

LEES OOK

Nu in het nieuws