Zo geraak je op tijd op het WK tijdrijden: een praktische gids voor bezoekers en bewoners

 

 ©  Belga

Ons land staat de komende week in het teken van wielrennen. Dit weekend beginnen ze er al aan met het WK tijdrijden tussen Knokke-Heist en Brugge, en volgende zondag is er tussen Antwerpen en Leuven de wegrit voor de mannen, met topfavoriet Wout van Aert. Een praktische gids voor wie de wedstrijden ter plaatse wil volgen.

Thierry Goeman

Tussen Knokke-Heist en Brugge wordt er tot en met woensdag 22 september tegen de klok gereden. Zondag rijden de elite mannen hun WK tijdrijden, maar zaterdag wordt het parcours al afgesloten voor trainingsritten en een recreatieve fietstocht. Dat wil dus zeggen dat er zaterdag al grote verkeershinder zal zijn.

“Laat wagen thuis”

Het parcours wordt, afhankelijk van de plaats op het circuit, ongeveer twee uur voor de eerste start en tot één uur na de tijdritten volledig parkeer- en autovrij gemaakt. Auto’s die niet op tijd verplaatst zijn, worden op bevel van de politie weggetakeld.

Wie (gratis) wil gaan kijken, houdt er dus best rekening mee dat het een overrompeling wordt. De politie raadt iedereen dan ook aan om de wagen thuis te laten en het openbaar vervoer of de fiets te nemen. Wie gewoon een dagje naar zee wil, kiest voor één keer beter een andere kustgemeente.

In Knokke-Heist

Het startpodium staat ter hoogte van het Casino van Knokke-Heist. Een groot deel van de kustgemeente zal gedurende het WK zeer moeilijk tot niet bereikbaar zijn met de wagen. Te voet en met de fiets geraak je overal. Volgens de politie is er genoeg signalisatie en zijn er voldoende signaalgevers op post om alles in goede banen te leiden.

Om naar Knokke-Heist af te zakken, wordt aangeraden om het openbaar vervoer te nemen. Trein en/of kusttram brengen je tot vlak bij de startplaats.

 

De NMBS zet extra treinen in. “Van en naar Knokke-Heist of de aankomst in Brugge rijden er zondag in totaal zestien extra treinen. NMBS versterkt ook de capaciteit van het reguliere treinaanbod. Alles samen zullen er zondag maar liefst 35.000 extra zitplaatsen zijn op de treinen van en naar Knokke en Brugge. De fans kunnen gebruikmaken van het weekendbiljet van NMBS. Daarmee reizen ze voor de helft van de prijs heen en terug met de trein”, zegt Dimitri Temmerman van de NMBS.

Om wachtrijen te vermijden in de stations, raadt NMBS de reizigers aan hun treinticket op voorhand aan te kopen.

Toch met de auto?

Wie toch met de wagen wil gaan, kan op één van de randparkings parkeren en van daaruit te voet gaan, of met de fiets of de pendelbus naar de zeedijk rijden.

 • De randparking aan de Nieuwstraat (Hippique) is bereikbaar via de A11 afslag 19, Heistlaan, Bakboord, Breed Veertien, Westkapellestraat, Nieuwstraat. Een pendelbus brengt je naar de vertrekzone.
 • Parking Sluisstraat is bereikbaar via N49/ A11 afslag 18, Balkonrotonde, Sluisstraat
 • Parking Dudzelestraat bereik je via N49/ A11 afslag 18, Balkonrotonde, Dudzelestraat

Van Knokke-Heist rijden de renners onder meer via Westkapelle, Oostkerke, Dudzele en Damme richting aankomst.

De renners rijden op Dams grondgebied van de Westkapellesteenweg naar de Koolkerkesteenweg, Leopoldsvaart-Noord (Groene Wandeling) naar de Knoksebaan (Dudzelestraat) en komen opnieuw binnen via de Dudzelesteenweg (Veldzicht). Ze rijden dan verder via de Koolkerkesteenweg, Dammesteenweg (Dammebrug) en Damse Vaart-Zuid naar Brugge.

Voor bewoners op parcours

Het volledige parcours is verkeersvrij van 9 tot 16.55 uur. Dat betekent dat je er bijvoorbeeld ook niet met de wagen geraakt om te gaan winkelen.

In de Eienbroekstraat wordt een weideparking voorzien uitsluitend voor de voertuigen van de bewoners van de Westkapellesteenweg, Koolkerkesteenweg, Heitegemstraat, Braambeierhoekstraat, Heernisstraat en Stropuitstraat die niet voor hun deur kunnen parkeren tijdens de wedstrijden.

Ter hoogte van de Eienbroekstraat kan het parcours te voet (eventueel met de fiets aan de hand) worden gekruist. Volg de aanwijzingen van de seingever of politieagent goed op, vraagt het stadsbestuur.

Wie zijn wagen thuis op de oprit parkeert, kan tijdens de wedstrijden in geen geval wegrijden.

Aankomst in Brugge

De aankomst van de tijdritten vindt plaats op ’t Zand in Brugge. Ook in de West-Vlaamse hoofdstad zullen er heel wat straten afgesloten zijn voor de passage van de renners. Ook daar geldt de goede raad: laat de wagen thuis en kom met de fiets of het openbaar vervoer. De finishzone van de tijdrit ligt op zo’n tien minuten wandelen van het station van Brugge.

Je kan ook de auto met de trein combineren door gebruik te maken van de NMBS-parkings. Parkeer je wagen bij een station en zet je reis verder met de trein richting WK. Treinreizigers parkeren aan een voordelig tarief in een NMBS-parking. Met een weekendticket geniet je zaterdag en zondag een korting van 50 procent op de ticketprijs.

Op wedstrijddagen worden acht WK-pendelbussen ingezet met vertrek vanuit een specifieke halte. Die haltes fungeren als overstappunt voor de streekbussen die tussen 8 uur en 20 uur niet verder rijden dan dit punt.

 • WK-pendel 1: Brugge Station – AZ Sint-Jan – Blauwe Toren (Overstappunt voor streekbussen 31, 33, 35, 41, 42 en 47 aan halte AZ Sint-Jan)
 • WK-pendel 2: Brugge Station – Sint-Kruis Kerk – Sijsele (Overstappunt voor streekbussen 58, 58s aan halte Sijsele Zwinstraat).
 • WK-pendel 3: Brugge Station – Ver-Assebroek (Overstappunt voor streekbussen 62 en 63 aan halte Assebroek Ver-Assebroek).
 • WK-pendel 4: Brugge Station – AZ Sint-Lucas (Overstappunt voor bus 2 aan halte AZ Sint-Lucas).
 • WK-pendel 5: Brugge Station – Oostkamp (Overstappunt voor steekbussen 20 en 21 aan halte Oostkamp Cardijnplein).
 • WK-pendel 6: Sint-Michiels (Brugge station achterkant) – Loppem (Overstappunt voor streekbussen 72 en 74 aan halte Loppem Dorp.)
 • WK-pendel 7: Brugge Station – Varsenare – Jabbeke (Overstappunt voor streekbussen 52, 53, 54 en 55 aan halte Jabbeke Garage Cools en halte Varsenare Dorp.)
 • WK-pendel 8: Sint-Andries – Sint-Michiels (Overstap mogelijk op WK-pendels richting Brugge Station aan halte Sint-Michiels Kerk (WK pendel 6) en halte Sint-Andries Molendorp (WK-pendel 7).

In de rand van Brugge zullen, voor wie met de wagen komt, Park-and-Bikeparkings voorzien zijn. Ze zijn vlot bereikbaar vanaf de snelweg en liggen op maximaal 30 minuten fietsen van de aankomstzone. De stad Brugge heeft een routeplanner op de website van de stad gezet om bestuurders de weg te wijzen.

Voor wie toch met de wagen naar Brugge komt, zijn aan de Koestraat zijn 400 parkeerplaatsen voorzien, aan de P+R-parking zijn dat er 180 en aan de P+R Boogschutterslaan kunnen 100 wagens parkeren.

Afbraak

Vanaf donderdag verhuist het WK-circus naar Leuven. Maar hou er wel rekening mee dat het nog enkele dagen kan duren voor alles afgebroken en opgeruimd is in Knokke-Heist en Brugge. Ook dan is er nog verkeershinder mogelijk.

En ook in Leuven, aankomst van het WK wielrennen op de weg, is er vanaf nu al verkeershinder mogelijk, want de voorbereidingen zijn volop aan de gang.

LEES OOK

Nu in het nieuws