Red Flames blijven in eerste WK-kwalificatiewedstrijd steken op gelijkspel: “We waren niet goed genoeg”

 

 ©  BELGA

De Red Flames zijn in hun eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Polen niet verder gekomen dan een 1-1-gelijkspel. De Belgische nationale vrouwenploeg kwam kort voor rust op achterstand, tien minuten voor tijd kon Janice Cayman (32) de verdiende gelijkmaker scoren.

Jonas Withouck

LEES OOK. Red Flames beginnen met veel ambitie aan eerste WK-kwalificatiewedstrijd: “We gaan voluit voor groepswinst”

De Flames begonnen beter aan de wedstrijd, maar overweldigend was het niet. Anderlecht-aanvalster Tine De Caigny kwam twee keer dicht bij de openingstreffer, maar haar pogingen werden tweemaal goed gepareerd door de Poolse doelvrouw. Aan de overkant kwam er weinig gevaar uit de vele vrije trappen en hoekschoppen die Polen kreeg.

Efficiënt Polen

Bij de eerste echte kans voor Polen was het al raak. De gevreesde aanvalster en kapitein Eva Pajor (27) kreeg de bal met een gelukje voor haar voeten en trapte in één tijd voorbij de Belgische doelvrouw Justine Odeurs. De Poolse aanvalster van Vfl Wolfsburg leek na haar doelpunt helemaal losgeslagen. Nog geen minuut later trapte ze rakelings naast en vlak voor rust werd haar 2-0 afgekeurd voor buitenspel.

In een potige eerste helft lag het spel vaak stil en kwamen de Red Flames maar weinig aan voetballen toe. Voor Polen maakte het talent van Eva Pajor het verschil. Bij Vfl Wolfsburg - één van de betere vrouwenploegen in Europa - maakte de Poolse ex-ploeggenote van Tessa Wullaert al drie doelpunten in de eerste drie wedstrijden van het seizoen.

Tessa Wullaert en Eva Pajor kennen elkaar nog van bij Wolfsburg. 

Tessa Wullaert en Eva Pajor kennen elkaar nog van bij Wolfsburg. ©  ISOPIX

De tweede helft begon zoals de eerste helft geëindigd was: een gretiger Polen ging op zoek naar een verdubbeling van de voorsprong. Via alweer Eva Pajor kwam Polen daar heel dicht bij, maar doelvrouw Odeurs pakte uit met een uitstekende reflex.

Meteen dubbele wissel

Na nog geen tien minuten spelen in de tweede helft greep bondscoach Ives Serneels al in met een dubbele wissel: Tison en Minnaert werden naar de kant gehaald, Eurlings en Vanmechelen kwamen op het veld. Die wissels leken wat meer schwung in het spel van de Flames te brengen. Stilletjes aan kwamen ze aan kansjes, maar de kopbalkansen van Anderlecht-aanvalsters Wullaert en De Caigny gingen naast en over.

Het was pas tien minuten voor tijd dat de grote overgave van de Red Flames werd beloond. Een hoge voorzet van Janice Cayman waaide zomaar in doel: 1-1. De Belgen geloofden opnieuw in een overwinning, maar kwamen niet meer tot kansen en moeten uiteindelijk tevreden zijn met het gelijkspel.

 

 ©  BELGA

Volgens bondscoach Ives Serneels was dit gelijkspel een terechte uitslag. “Na de wedstrijd heb ik tegen mijn speelsters gezegd dat we tevreden moeten zijn”, zei Serneels. “Maar of ik tevreden ben met 1-1, dat is een andere zaak. Onze start was goed, maar daarna verdween toch het vertrouwen, het lef aan de bal. Als iets niet loopt zoals we gehoopt hadden, dan mag dat niet te lang in de kopjes blijven zitten. Die periodes met twijfel duurden toch te lang. En Polen is een goede ploeg. Als je de hele match bekijkt, dan is dit een terechte uitslag. Maar ik was hier toch graag met drie punten vertrokken. Ik hoop dat we als team gezien hebben dat als we durven en doen wat er gevraagd wordt ook kansen kunnen creëren. Want die zijn er ook geweest voor ons. Ik wil niet te negatief zijn. Maar om in Polen te winnen, moeten we beter zijn aan de bal.”

Dinsdag (20u30) spelen de Red Flames in het Koning Boudewijnstadion tegen Albanië, dat 1-1 gelijkspeelde tegen Kosovo. “Dat wordt een heel andere wedstrijd. Albanië heeft een stevig geheel. Ze vechten voor elke bal. We moeten nu goed recupereren”, besloot Serneels.

LEES OOK

Nu in het nieuws