Clive Sinclair, Britse uitvinder van betaalbare computer, overleden

Clive Sinclair in 2006 met een van zijn vele uitvindingen: de “A-bike”. 

Clive Sinclair in 2006 met een van zijn vele uitvindingen: de “A-bike”. ©  AFP

Bron: BELGA

De Britse uitvinder Clive Sinclair is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Londen nadat hij jarenlang aan kanker leed. Sir Sinclair was een van de grondleggers van betaalbare computers. Hij werd onder meer bekend met baanbrekende uitvindingen zoals een elektronische rekenmachine in de jaren 70 en verschillende personal computers (pc’s) in de jaren 80.

Met de Sinclair ZX80, een pc die in 1980 op de markt kwam voor een bedrag van minder dan 100 Britse pond, werden computers toegankelijk voor een breed Brits publiek. Andere thuiscomputers, zoals de Apple II, kostten destijds veel meer. Het bedrijf van Sinclair was het eerste ter wereld dat meer dan een miljoen machines verkocht.

Niet alle uitvindingen van de Brit waren succesvol. Zo was de Sinclair C5, een elektrische driewieler die in 1985 werd gepresenteerd als het vervoersmiddel van de toekomst, een dure flop. Gezien de huidige focus op elektrische voertuigen was Sinclair zijn tijd echter mogelijk ver vooruit.

LEES OOK. Apple lanceert dringende software-update tegen Pegasus-spyware: moeten mensen met een iPhone zich zorgen maken?

De dochter van Sinclair vertelt aan de BBC dat de uitvinder nog tot vorige week aan nieuwe plannen zat te werken omdat “dat nu eenmaal was wat hij het liefste deed”. In 2013 vertelde de uitvinder aan de BBC dat hij zelf nooit computers gebruikte. “Ik houd niet van de afleiding”, legde hij uit.

LEES OOK

Nu in het nieuws