Amerikaanse vastgoedmiljonair Robert Durst schuldig aan moord

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

Een volksjury in de Amerikaanse stad Los Angeles heeft de Amerikaanse miljonair Robert Durst vrijdag schuldig bevonden aan de moord op zijn vriendin Susan Berman. De 78-jarige erfgenaam van het New Yorkse vastgoedimperium van de Durst Organization schoot de vrouw meer dan twintig jaar geleden dood met een kogel in haar hoofd.

Susan Berman was een goede vriendin van Durst. In 2000 werd ze op kerstavond gedood bij haar thuis, aan de vooravond van een getuigenis over de verdwijning van Kathleen McCormack, de eerste vrouw van de vastgoedmiljonair. Hoewel hij hiervoor nooit werd vervolgd, is Durst wel een verdachte in deze onopgeloste verdwijningszaak uit 1982.

De miljonair bekende wel zijn buurman te hebben vermoord en in stukken te hebben gesneden toen hij in 2001 in het Texaanse Galveston woonde. Naar eigen zeggen handelde hij uit zelfverdediging en in 2003 sprak een jury hem vrij voor de feiten.

Op verdenking van de moord op Berman werd Durst in maart 2015 gearresteerd, net voor de laatste aflevering van de zesdelige HBO-documentairereeks “The Jinx: The Life And Deaths Of Robert Durst” zou worden uitgezonden. Bij de opnames voor de reeks zou hij zijn mond voorbij gepraat hebben over de moorden die hij meer dan tien jaar eerder pleegde.

In de serie spreekt Durst openhartig over de verdwijning van McCormack, de onopgeloste moord van Berman, en over de dood van zijn buurman Morris Black. Na het interview, waarin hij geconfronteerd werd met nieuw bewijsmateriaal, wandelde hij naar de badkamer van het hotel en mompelde hij tegen zichzelf: “Dit is het. Je bent erbij. Wat heb ik in godsnaam gedaan? Hen allemaal gedood, natuurlijk.”

Durst was vrijdag niet aanwezig in de rechtszaal om de beslissing van de jury na het vijf maanden durende proces te horen. Hij was in contact gekomen met iemand die COVID-19 had opgelopen.

Volgens Amerikaanse media zal Durst op 18 oktober zijn straf kennen.

LEES OOK

Nu in het nieuws