Protest tegen plannen om in Gent 158 bushaltes te schrappen: “De Lijn vindt ons te dik!”

 

 ©  SLN

Gent -

Op de Korenmarkt is zaterdag actiegevoerd tegen de plannen van De Lijn om in 2022 heel wat bushaltes te schrappen. In het Gentse zou het volgens verschillende vereniging gaan om 158 haltes.

Sander Luyten

“Het is voor onze gezondheid dat De Lijn al die haltes afschaft. Ze vinden ons te dik en willen dat we wat meer wandelen.” De Gentse volksfiguur Vuile Mong mag dan wel in Zomergem wonen, hij kwam zaterdag met plezier naar de Korenmarkt om mee protesteren tegen de plannen van De Lijn.

“Die wil in 2022 in heel Vlaanderen 5.000 haltes afschaffen. In Gent zou het gaan om 158 haltes”, zegt Vuile Mong. “Dat is toch een zeer slecht signaal, zeker met al die klimaatveranderingen. Vandaag ben ik met de wagen gekomen, maar anders neem ik heel regelmatig de bus. Dan parkeer ik mij aan de post in Mariakerke of aan de Bourgoyen en neem ik daar de bus naar het centrum. Heel handig.”

LEES OOK: 159 bushaltes in Gent op de schop? “We willen weten welke haltes geschrapt worden”

Jana Van Rossem woont in Sint-Amandsberg, op de grens met Oostakker. Op het traject dat zij regelmatig nam (het ligt nu open door werken; red.) verdwijnen liefst zes haltes. “Er is in heel Vlaanderen nog veel onwetendheid over de plannen van De Lijn, ook al gaan die een enorme impact hebben. Vroeger nam ik elke dag de bus. Nu zal ik elke dag de wagen moeten nemen.”

Van Rossem richt zich niet alleen tot De Lijn maar ook tot het Gentse stadsbestuur en andere instanties die invloed kunnen hebben op de plannen. “Het moet anders. Mensen die geen auto hebben, mensen met een beperking of die gewoon minder mobiel zijn, zullen geïsoleerd geraken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

 
 
 
 

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent