Florian Sénéchal klopt Tosh Van der Sande in afwachtende sprint en wint Primus Classic in Haacht

 

 ©  Vel

De Primus Classic, een ideale voorbereiding op het WK, heeft net geen Belgische winnaar gekregen. Tosh Van der Sande werd geklopt door Florian Sénéchal. Jasper Stuyven was onderdeel van het kopgroepje maar bleef samen met Honoré op de achtergrond.

Jens Heylen

De Primus Classic kon rekenen op een deelnemersveld om ‘u’ tegen te zeggen. Van Alaphilippe over van der Poel tot pakweg Jasper Stuyven. Een soort van generale repetitie voor de WK wegrit van volgende zondag, want ook nu verliep het parcours in het Hageland langs de Smeysberg, de Moskesstraat en de Bekestraat. Met het mooie koersweer tussen startplaats Brakel en de aankomst in Haacht was het wachten tot de heuvelzone vooraleer de grote namen zich roerden. Een kopgroepje van zes renners, waaronder onze landgenoten Gerben Thijssen en Sébastien van Poppel, mocht aanvankelijk op het gemakje een tweetal minuten voor de rest uitrijden. Maar daar kwam dus verandering in toen de heuvelzone in zicht kwam. De koplopers waren voor ze het goed en wel beseften gegrepen door het aanstormende peloton. Op de Muur van Waver en de daarna komende kasseienstrook van de Moskesstraat kregen we een nieuwe en meer bekendere kopgroep. Onder meer Ballerini, De Bondt, Claeys en Gogl hielden een goede vaart in hun vlucht.

Van der Poel komt piepen

Ondanks dat Mathieu van der Poel tot dusver een redelijk anonieme koers reed en achteraan postvatte, komt de Nederlander bij de tweede passage over de Moskesstraat samen met een gas gevende Vanmarcke vooraan rijden. Die inzet had ook effect want de kopgroep lag op 20 seconden voor het grijpen. Op de Hulstheide gaf van der Poel andermaal van jetje. Samen met Alaphilippe sloeg hij een klein kloofje maar de Fransman bedacht zich al snel waardoor de aanval door de anderen in de kiem gesmoord werd. Al kwam er iets later wel een nieuwe orde in de kopgroep. Enkel Ballerini bleef over en kreeg onder meer het gezelschap van Alaphilippe, van der Poel, Honoré, Stybar, Sénéchal, Stuyven en Van der Sande. Het was Deceuninck-Quick Step dus menens.

En de troepen van Lefevere hadden niet veel later al af te rekenen met een concurrent minder. Van der Poel moest echter de strijd staken na een lekke band. Mikkel Honoré liet die gelegenheid niet liggen om een aanval op poten te zetten. Zo ontstond er een select groepje van vijf renners met Stuyven, Van der Sande, Sénéchal en Clarke.

Teamwork ten top

Clarke moest er in de finale af en omdat de achtervolgers met Alaphilippe en een opnieuw aangesloten van der Poel al op een minuutje volgden, zat de winnaar vooraan. Het werd een echt kat-en-muisspel met veel aanvallen die elke keer opnieuw gepareerd werden. Buiten de laatste. Honoré zette uitstekend aan, waarna Sénéchal vlot overnam van zijn Deense ploegmakker en een sterke Van der Sande in de sprint klopte. Jasper Stuyven werd op de achtergrond derde, voor Honoré.

 

 ©  Vel

“Overwinning van de ploeg”

“Dit is een overwinning van de hele ploeg”, verklaarde Sénéchal na afloop. “Zonder mijn ploegmakkers had ik het zegegebaar hier niet moeten maken. In volle finale geraakten we met vijf renners voorop. Daarbij zat ook mijn ploegmakker Mikkel Honoré. Het kwam er dan op aan het ploegenspel perfect te spelen. Toen bleek dat we er niet in slaagden de rest van ons af te schudden, zette ik alles op de sprint”, aldus Sénéchal.

“Bovendien werd er hier gekoerst alsof het een klassieker betrof. Het was een pittig parcours met de opvolging van al die kleine hellingen. Er waren ook veel renners die er best wel zin in hadden en zich lieten zien. Op het einde bleven we met de besten over. Dit was een geslaagde generale repetitie voor het wereldkampioenschap volgende week zondag hier in de buurt. Ook Julian Alaphilippe liet het één en ander zien. Ik voel me goed. Ik recupereerde heel goed na de Vuelta”, vervolledigde de Fransman.

Van der Sande: “Toch weer net niet”

Sénéchal dus op de eerste stek, maar ook Tosh Van der Sande mag terugblikken op een sterke koers. Al heeft die dan wel een beetje een zure nasmaak. “Ik mag dan wel trots zijn op wat ik presteer en tevreden zijn met mijn conditie, het is toch weer net niet”, reageerde Van der Sande. “Een dichte ereplaats. Meer niet. Geen zege. Ik probeer toch het beste eruit te halen. Een tweede plaats behalen in zo’n koers is mooi, maar aan de andere kant ook weer een beetje ondankbaar. De finale brak heel vroeg open. Blijkbaar is dat een nieuwe rage geworden in het wielrennen. Nu rijden we finales van 100 kilometer lang.”

Jasper Stuyven: “Het beste was eraf in de sprint”

Jasper Stuyven stond als tweede Belg op het podium vandaag, maar ook hij had het graag anders gezien. “Je koerst natuurlijk altijd om te winnen maar Deceuninck-Quick Step was gewoon in overwicht. Ik heb twee keer een aanval moeten opvangen en dan de derde rijd Honoré met Tosh weg. Ik denk dat het duidelijk was in de sprint dat het beste er bij mij af was. Je hoopt natuurlijk te winnen maar dat is helaas nog niet gelukt. Het gevoel en de benen zitten in ieder geval wel goed. Daarnaast is het ook fijn dat de hele Belgische ploeg de laatste weken links en rechts mooie resultaten heeft laten optekenen. Alleen maar bemoedigend voor volgende week. Het zal zeker niet makkelijk worden. De afstand zal het dan nog meer afmattender maken. Het vele draaien en keren zal dan opnieuw voor de nervositeitsfactor zorgen”, ging Stuyven verder.

LEES OOK

Nu in het nieuws