Weduwe verongelijkt na expertise die stelt dat Chovanec niet door gedrag agenten stierf: “Wij weten van niks”

 

Een nieuwe expertise in de zaak-Chovanec wijst uit dat de man overleed als gevolg van de slagen die hij zichzelf toebracht en niet als gevolg van het gedrag van de agenten of hulpverleners. Dat meldt RTL Info zaterdag en de info wordt bevestigd door een bron bij het onderzoek. De advocaten van de nabestaanden van de Slovaakse zakenman reageren verrast. “Wij werden niet op de hoogte gebracht”, zegt advocate Ann Van De Steen.

tg,celBron: BELGA

Jozef Chovanec stierf op 28 februari 2018 in het ziekenhuis, drie dagen na een politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi. De 38-jarige man wou een vlucht nemen naar Slovakije, maar gedroeg zich agressief en werd opgepakt. Vorig jaar lekten videobeelden van in de politiecel uit, waarop de man zich ‘s nachts tot bloedens toe met zijn hoofd tegen de celdeur gooit. Daarna is te zien hoe de 38-jarige Slovaakse zakenman in bedwang wordt gehouden door agenten en hoe zijn gezicht bedekt wordt met een deken vooraleer hij een kalmeringsmiddel krijgt toegediend, maar ook hoe de betrokken politieagenten lachen en één van hen een Hitlergroet maakt.

Een nieuwe expertise, met medewerking van experts die door de burgerlijke partij werden aangewezen, brengt aan het licht dat de man stierf aan een hersenletsel als gevolg van het feit dat hij met zijn hoofd tegen de celdeur bonkte. Hij werd volgens de experts niet verstikt door de agenten. “Er werden geen sporen aangetroffen van een tekort aan zuurstof”, stellen de experts.

De advocaten van de drie agenten die Chovanec in bedwang hielden, noemen het onderzoek een belangrijk element. “Niets bewijst op dit moment dat de interventie van mijn cliënten een verband heeft met het overlijden”, zegt advocaat Hayat Karim.

Grote verbijstering

De advocaten van de familie van Chovanec reageren dan weer “met grote verbijstering” en “bijzonder verontrust” op de berichtgeving over de nieuwe expertise. “Wij wensen te benadrukken dat wij op heden op geen enkele wijze kennis hebben genomen van het rapport waaruit wordt geciteerd. Noch een voorverslag, noch een eindrapport, werd overgemaakt aan de advocaten van de familie of aan de door hen aangestelde deskundigen. Zelfs het bestaan van een dergelijk rapport wordt ons op heden nooit gemeld”, zegt Ann Van de Steen. Dat citaten uit het bewuste rapport nu naar de pers gelekt zijn, “is uiterst zorgwekkend”. “Dit doet ernstige vragen rijzen over de opzet van de reconstructie en de objectiviteit waarmee het onderzoek wordt gevoerd.”

Op ons verzoek, zegt ze, is de voorbije maanden een nieuwe medische analyse van het dossier bevolen. Op 27 en 28 september aanstaande vindt de reconstructie plaats. Vanzelfsprekend zullen alle betrokken experten hierop aanwezig zijn en zullen diverse hypotheses aan bod komen. Wie vandaag reeds een eindconclusie formuleert doet dan ook een voorafname op deze reconstructie.

“De familie had gehoopt in alle sereniteit naar de reconstructie toe te kunnen leven. Het feit dat een bron dicht bij het onderzoek, een week voor dit belangrijk moment, bewust foutieve informatie verspreidt in de media, is beschamend en plaatst de Belgische justitie wederom in een slecht daglicht”, aldus nog Van de Steen. “Wij zullen onmiddellijk contact opnemen met de onderzoeksrechter om dit uit te klaren en verwachten een ondubbelzinnige opheldering. Het kan niet de bedoeling zijn dat een reconstructie voor loutere showdoeleinden wordt georganiseerd.”

LEES OOK. Onderzoek naar schriftvervalsing over dood Chovanec: werd eerder incident verzwegen?

bekijk ook

Slovaakse regering “geschokt” door beelden van landgenoot in Belgische politiecel

Jan Jambon over de zaak-Chovanec: “Ik had nooit de intentie om de waarheid te verdraaien”

Hans Rieder vindt dat men in zaak-Chovanec op de verkeerde schiet: “Het kan zo niet verder, die doders lopen al 2,5 jaar vrij rond”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten