Ruimtetoeristen na drie dagen weer met de voeten op aarde

Bron: BELGA

Na een driedaagse reis zijn de vier ruimtetoeristen, die met een Falcon 9-draagraket vanSpaceX naar de ruimte vlogen, weer veilig naar aarde teruggekeerd. Het ging om een historische ruimtereis, want geen van de vier toeristen is astronaut. Om 19 uur lokale tijd landden ze zaterdag met een parachute in het water voor de kust van Florida.

Met een snelheid van ongeveer 30.000 kilometer per uur had het ruimtevaartuig ongeveer 90 minuten nodig per omloop. De bemanning bereikte een hoogte van ruim 580 kilometer, hoger dan het Internationaal Ruimtestation (ISS).

“Inspiration4” is de eerste volledig commerciële bemande ruimtevlucht. De vier inzittenden waren privépersonen waarbij voor het eerst geen enkele beroeps- of institutionele astronaut banen rondom onze planeet trok. Het ging om de 38-jarige miljardair Jared Isaacman - een burgerpiloot die ook ervaring heeft met gevechtsvliegtuigen en die gezagvoerder was van de missie -, de 51-jarige burgerpiloot en professor geologie Sian Proctor, de 29-jarige Hayley Arceneaux - medisch assistente bij het St. Jude Children’s Research Hospital in Memphis (Tennessee) - en de 42-jarige data-ingenieur Chris Sembroski.

LEES OOK. De ingenieur, de kunstenaar, de commandant en de dokter: het klinkt als een mop, maar deze ‘toeristen’ vertrekken écht in hun eentje op ruimtereis

Tijdens hun vlucht - die het onderwerp van een Netflix-documentaire zal zijn - voerde het viertal enkele gezondheidsexperimenten uit die onder andere door SpaceX zijn betaald. Voorts zetten ze activiteiten op om het St.Jude-ziekenhuis te sponsoren. Ook stonden er gesprekken met acteur Tom Cruise en SpaceX-oprichter Elon Musk op de agenda, net als het virtueel luiden van de slotbel op de beurs in New York op vrijdag.

Isaacman, die de missie bekostigde, is de derde miljardair die binnen enkele maanden vanuit de Verenigde Staten naar de ruimte vertrok. In juli gingen de Brit Richard Branson (Virgin Galactic) en tien dagen later Amazon-oprichter Jeff Bezos (Blue Origin) hem voor. Zij maakten maar een korte uitstap naar de ruimte en bleven er maar enkele minuten en op veel lagere hoogte.

Na hun zeelanding werden de vier ruimtetoeristen door SpaceX opgehaald, om daarna met een helikopter naar het Kennedy Space Center te worden gevlogen. “Het was een geweldige reis voor ons, en we zijn nog maar net begonnen”, liet Isaacman kort na de landing weten.

De volgende volledig commerciële vlucht van SpaceX staat gepland voor januari 2022. Dan zou het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf drie zakenlui de ruimte in lanceren.

 

 ©  AP

LEES OOK

Nu in het nieuws