Beelden tonen hoe huis verteerd wordt door lava na grote vulkaanuitbarsting op La Palma: al 5.000 mensen geëvacueerd

Minstens 5.500 mensen hebben hun huizen verlaten na de vulkaanuitbarsting die zondag in het zuiden van het Canarische Eiland La Palma plaatsvond. Onder de geëvacueerden bevonden zich al minstens 500 toeristen. Een honderdtal huizen is verwoest. Dat hebben lokale media gemeld.

Bron: BELGA

OPROEP. Bent u momenteel op La Palma of bent u geëvacueerd? Laat het ons hier weten

De voorbije dagen werden er al duizenden seismische schokken geregistreerd en op sommige plaatsen was de grond al naar boven gekomen, wat aangaf dat magma zich onder de vulkanengroep Cumbre Vieja aan het opstapelen was.

Zondag iets na 15 uur barstte de vulkaan uit. Een grote explosie gevolgd door een enorme rookkolom. Eerst stroomde de lava uit twee scheuren, maar ondertussen zouden dat er al zeven of acht zijn. Het geluid van de lava zou tot op tientallen kilometers te horen zijn.

De autoriteiten hadden mensen in de buurt van het vulkaangebied al opgeroepen een koffer klaar te maken voor het geval er zou worden overgegaan tot evacuatie. De vulkaan bevindt zich op een onbewoond deel van het eiland, maar toch moesten er al 5.500 mensen geëvacueerd worden uit de dorpen El Paso, Llanos de Aridane en Tazacorte, ten noorden van het vulkaangebied Cumbre Vieja. Onder de geëvacueerden bevonden zich zondagnamiddag al minstens 500 toeristen. Dat hebben lokale media gemeld.

In totaal wonen er volgens de Spaanse krant El Pais zo’n 35.000 mensen in de ‘rode zone’. Scholen zullen voorlopig dichtblijven en mensen verzamelen op lokale voetbalvelden.

De lava heeft ondertussen de gemeente Los Llanos de Aridane bereikt. Acht huizen zouden al verdwenen zijn onder de lava. Dat schrijft de krant El Mundo. Er zijn nog geen gewonden gemeld. De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft snelle hulp beloofd. “De burgers van het eiland kunnen gerust zijn, want de staat beschikt over voldoende middelen en personeel”, aldus premier Sanchez in de nacht van zondag op maandag.

De laatste uitbarsting op La Palma was in oktober 1971, toen de vulkaan Teneguia drie weken lava spuwde. Anders dan Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en Tenerife is La Palma geen populaire toeristische bestemming van de Canarische eilanden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  REUTERS

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  via REUTERS

 

 ©  AP

 

 ©  AP

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  REUTERS

 

 ©  REUTERS

 

 ©  REUTERS

LEES OOK

Nu in het nieuws