Kremlinpartij op kop bij parlementsverkiezingen in Rusland

 

 ©  AP

Verenigd Rusland leidt in de Russische parlementsverkiezingen. De partij van president Vladimir Poetin heeft na telling van 85 procent van de stemmen bijna 50 procent gehaald, zo blijkt uit voorlopige resultaten van de centrale verkiezingscommissie.

Bron: BELGA

“Ik feliciteer jullie allemaal voor deze schone en eerlijke overwinning”, zei een van de leiders van Verenigd Rusland, Andrej Toertsjak, aan aanhangers van de partij.

De Communistische Partij volgt op de tweede plaats met net geen 20 procent. Op de derde en vierde plaats komen voorlopig de nationalisten van LDPR en Rechtvaardig Rusland met 7 procent.

Een nieuwe partij genaamd New People zou misschien ook het parlement halen met net 5 procent van de stemmen.

In vergelijking met de verkiezingen van 2016 gaat de partij van Poetin er op achteruit. Toen haalde Verenigd Rusland 54,2 procent van de stemmen en konden de communisten rekenen op slechts 13,3 procent.

Het Russische parlement bestaat uit 450 leden. De helft van de afgevaardigden in de Doema wordt via evenredige vertegenwoordiging gekozen, de andere helft bij meerderheid in de kiesdistricten. Volgens de kiescommissie staat Verenigd Rusland in 190 districten aan de leiding.

Oppositie grotendeels uitgesloten

De oppositie tegen Poetin werd grotendeels uitgesloten van de stembusgang. De beweging van de opgesloten oppositieleider Aleksej Navalny had hun aanhangers opgeroepen om zich in elk kiesdistrict te scharen achter de kandidaat met de beste kansen om Verenigd Rusland te kloppen.

LEES OOK. Laat ze opsluiten op een corona-afdeling of leg een rouwkrans aan de voordeur: zo schakelt Poetin de tegenstand uit voor de verkiezingen (+)

Volgens nieuwe cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de centrale verkiezingscommissie de afgelopen drie dagen zeker 750 klachten ontvangen over mogelijke misstanden bij de parlementsverkiezingen in het land. Volgens het ministerie zijn er geen serieuze misstanden die de uitslag van de verkiezingen kunnen beïnvloeden. 

Onafhankelijke waarnemers van Golos, een organisatie voor de rechten van kiezers, publiceerden zaterdag echter een rapport waarin het sprak van duizenden ‘onregelmatigheden’ verspreid over het land. Mensen brachten bijvoorbeeld meer dan één keer een stem uit. Veel van die onregelmatigheden werden vastgelegd op foto’s of videobeelden.

De verkiezingen in Rusland zijn vrijdag begonnen en duurden drie dagen. De Russen kiezen een nieuwe Staatsdoema (lagerhuis), met 450 leden. Zondag aan het begin van de avond lag het opkomstpercentage in Rusland rond de 45 procent.

Nu in het nieuws