Verkiezingen Canada: Politieke toekomst van Justin Trudeau op het spel

 

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

Een derde mandaat voor de links-liberaal Justin Trudeau of een eerste voor de gematigde conservatief Erin O’Toole? De Canadezen beslissen vandaag, maandag, wie de komende regering mag leiden.

De stembusgang komt er omdat Trudeau midden augustus vervroegde verkiezingen uitschreef. De 49-jarige staat sinds 2019 aan het hoofd van een minderheidsregering en hoopte gunstige peilingen – onder meer gestut door zijn aanpak van de coronapandemie – te kunnen verzilveren tot een meerderheidsregering.

Na de blitzcampagne van 36 dagen is het echter allesbehalve zeker dat Trudeaus gok ook goed zal uitdraaien. Volgens de recentste peilingen belooft het een nek-aan-nekrace te worden. De Liberale Partij van de premier zou kunnen rekenen op ongeveer 31 procent van de stemmen, evenveel als de Conservatieve Partij van zijn belangrijkste rivaal Erin O’Toole, tot voor kort nog een vrij onbekend figuur bij het grote publiek. Waarnemers achten de kans dan ook groot dat de stembusgang, ongeacht wie wint, opnieuw op een minderheidsregering zal uitdraaien.

27 miljoen kiezers

De eerste stembureaus openen de deuren in Newfoundland en Labrador, de meest oostelijke provincie aan de Atlantische kust, om 8.30 uur lokale tijd (13 uur Belgische tijd). Aangezien Canada zes tijdzones bevat, kunnen de laatste kiezers hun stem uitbrengen in de uiterst westelijke provincie Brits-Columbia, aan de Stille Oceaan. Daar gaan de stemhokjes om 19 uur lokale tijd (dinsdag 4 uur Belgische tijd) dicht.

In totaal kunnen zowat 27 miljoen Canadezen hun stem uitbrengen. Ze kiezen de 338 leden van het Lagerhuis van het parlement. Indien geen van de twee grote partijen – die sinds 1867 afwisselend aan de macht waren – een meerderheid weet te behalen, moet de winnaar een minderheidsregering vormen.

In dat geval moet de toekomstige premier samenwerken met de kleinere partijen om te kunnen regeren. Het gaat met name om de sociaaldemocratische NDP van Jagmeet Singh – die volgens de peilingen bijna 20 procent van de kiezers kan bekoren –, het nationalistische Bloc Québécois van Yves-François Blanchet en de Groene Partij van Annamie Paul.

Lees ook

Nu in het nieuws