Jan Van Looveren regisseert bij Foe de Tejatre: “Ik ben iemand die een groep kan aansturen”

De oprichters van Foe de Tejatre.  

De oprichters van Foe de Tejatre.  © Marc Peeters

Herentals -

De theatermakers van Foe de Tejatre vieren het zesjarig bestaan van hun collectief met de nieuwe productie Wijn, een wrange komedie, goed voor zestien voorstellingen op negen locaties. Het was oorspronkelijk de bedoeling om voor de vijfde verjaardag van Foe de Tejatre een fles wijn te openen, maar een virusje uit China stak stokken in de wielen. “Daarom kijken we er nu meer dan ooit naar uit”, zegt Gert Van Mechelen. De regie is in handen van acteur en televisiepresentator Jan Van Looveren.

Marc Peeters

Foe de Tejatre, in Herentals erkend als cultuurvereniging, werd in 2015 opgericht door een aantal bevriende theatermakers. Naast Gert Van Mechelen uit Herentals en Ignace De Volder uit Bornem stond ook het theaterkoppel Edith Vande Schoor en Walter van Roy, dat ondertussen van Olen naar Antwerpen verhuisde, mee aan de wieg van het project. Stuk voor stuk mensen mensen die de voorbije decennia hun sporen hebben verdiend, niet alleen in het amateurtheater, maar voor een stuk ook in het professionele circuit.

“De insteek was vooral de goesting en de passie om kwalitatief theater te brengen. Dit los van om het even welke organisatie of gezelschap, maar wel met een open visie tot samenwerking”, legt Gert Van Mechelen uit.

Walter van den Broeck

Het collectief ging in 2016 van start met de opvoering van Frustration Island, een coproductie met Het Vierde Oor uit Olen. De eerste volledig eigen productie was meteen iets speciaals.

“Succesauteur Walter Van den Broeck vierde in 2017 dat hij vijftig jaar schrijver was met een nieuw toneelstuk: Dolores. Wij mochten dat stuk in absolute première brengen. Dolores vertelt het verhaal van Peter Jules van den Broeck, de grootvader van Walter. Het verklaart waarom de familie Van den Broeck zich zowat over de hele wereld heeft verspreid én waarom Walter in Olen werd geboren. Edith zorgde voor de regie, Gert en Ignace acteerden aan de zijde van Gitte Van Nueten.”

Foe de Tejatre mocht in 2017 ‘Dolores’ van Walter Van den Broeck in première brengen.

Foe de Tejatre mocht in 2017 ‘Dolores’ van Walter Van den Broeck in première brengen. © Marc Peeters

Toen kwam er Scherven, een stuk van de hand van Gert Van Mechelen en zijn gouwgenoten Luc De Peuter en Bart Van den Eynde. “En dus opnieuw een absolute première. Daar houden we van bij Foe de Tejatre. Unieke dingen brengen. Met Dolores en Scherven zijn we ook gaan toeren, weliswaar nog maar naar een drietal zalen, maar de toon was gezet”, vertelt Van Mechelen.

Regisseur Jan Van Looveren vindt zijn regieopdracht naar meer smaken.

Regisseur Jan Van Looveren vindt zijn regieopdracht naar meer smaken. © Dimitri Pruym

De weg naar Wijn is een verhaal met hindernissen geworden. “De auteur is de Nederlandse cabaretier Philip Walkate. Het stuk was in Nederland een absolute kaskraker”, vertelt Van Mechelen. “Toen de Nederlandse tv er aandacht aan besteedde, zat ik toevallig voor de buis. Ik heb dan contact gezocht met het theaterbureau dat de voorstelling bracht, met de vraag of het ook in Vlaanderen mocht worden gespeeld. Dat bleek te kunnen, maar er waren wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moest het stuk in de vorm van een tournee gebracht worden met ervaren mensen op de planken. “

Een uitdaging voor Foe de Tejatre. Het grote werk kon meteen beginnen. Acteurs zoeken en belrondes uitvoeren met theaterhuizen en culturele centra. Die willen uiteraard ook eerst weten wat voor vlees ze in de kuip krijgen voor ze een productie aanvaarden.

Uiteindelijk ging dat allemaal nog vrij vlot. Wijn zou in 2020 op veertien locaties opgevoerd worden. Maar toen was er corona en verdwenen alle plannen in de koelkast.

De repetities draaien op volle toeren.

De repetities draaien op volle toeren. © Lore Peeters

Begin dit jaar nam het gezelschap de draad opnieuw op. Maar de pandemie had de kaarten geschud. Niet alle speellocaties konden opnieuw geboekt worden en door omstandigheden moesten ondertussen drie van de oorspronkelijke castleden vervangen worden.

Dokter Ann

Maar dat hoeft geen nadeel te zijn. Een van de nieuwkomers is Monika Van Lierde, die na een kwarteeuw de rol van dokter Ann De Decker in Thuis te hebben gespeeld nu terugkeert naar haar eerste liefde, het theater. “Ik heb het stuk gelezen en vond de tekst enorm goed. Vandaar dat ik mijn deelname heb toegezegd”, verklapt de actrice.

De regie van Wijn is in handen van acteur en televisiepresentator Jan Van Looveren, die bekend raakte als ‘de Joeri’ uit Tragger Hippy en meer recent het VRT-programma Fact Checkers. “Dit is mijn eerste ervaring met een theaterproductie, maar het smaakt naar meer. Ik ben wel iemand die een groep kan aansturen en ben visueel sterk om te zien wat er in een tekst gebeurt.”

Explosief

Wijn vertelt het verhaal van vijf vrienden die voor een wijnavond samenkomen. “Je merkt dat er dingen gebeurd zijn in het verleden die nooit echt zijn uitgesproken. Naarmate de wijn vloeit, wordt er al iets gemakkelijker iets gezegd waarover anders altijd gezwegen wordt. Hierdoor wordt de situatie explosief”, vertelt de regisseur.

Jan Van Looveren mag tijdens Wijn ook zijn echtgenote Els Béatse aansturen. Die is bij het bredere publiek nog het best bekend als Rita in De Zonen Van As, waarin ze de echtgenote van haar eigen man mocht spelen. “Jan is een man die heel goed weet waar hij naartoe wil en dat ook kan overbrengen. Samen op de scène staan is toch nog wat anders dan in een regisseur-acteurrelatie. Je moet er gewoon op letten dat die situatie ophoudt op het moment dat je naar huis rijdt.”

De overige rollen zijn voor Gert Van Mechelen, Ignace De Volder, Bart Van den Eynde en Tessa Diels.

Breed publiek

Voor Fou de Tejatre wordt het een belangrijke herfst. “We zijn een feitelijke vereniging en moeten dus zelf zorg dragen voor de financiën”, legt Van Mechelen uit. “Gelukkig hebben we mensen en bedrijven die ons financieel of logistiek steunen. Bijvoorbeeld met meubilair of met vervoer om decorstukken van de ene naar de andere zaal te brengen. Het sluikstuk zijn natuurlijk de toeschouwers. We hopen echt wel dat ze voor de Vlaamse première van Wijn naar het theater willen komen. Bij Foe de Tejatre blijft het de bedoeling om een breed publiek een ervaring te bezorgen die hen niet onberoerd laat.”

Op Teunenberg in Olen wordt er momenteel volop gerepeteerd. Wijn gaat op 8 oktober in première in het Fakkeltheater in Antwerpen. Daarna zijn er opvoeringen op Teunenberg in Olen, in De Kruierie in Balen, Den Egger in Scherpenheuvel, ’t Schaliken in Herentals, Ootello in Mol, Zwaneberg in Heist-op-den-Berg, De Djoelen in Oud-Turnhout en De Zeepziederij in Bree.

Jan Van Looveren (tweede van links) samen met onder meer actrice Monika Van Lierde (tweede van rechts).

Jan Van Looveren (tweede van links) samen met onder meer actrice Monika Van Lierde (tweede van rechts). © rr

www.foedetejatre.be/reserveer

Nu in het nieuws