Mathieu van der Poel staat zondag officieel aan de start van het WK wielrennen: “Hij zou niet meedoen als hij geen kansen zag”

 

 ©  GEERT TRESIGNIE

De kogel is door de kerk. Mathieu van der Poel (26) staat zondag in Antwerpen wel degelijk aan de start van het WK wielrennen. “Hij krijgt zeker een beschermde rol”, aldus de Nederlandse bondscoach.

Raf Hermans

Koos Moerenhout kreeg gisteren het verlossende bericht uit het kamp van Van der Poel. Tot zijn groot genoegen, en dat van de neutrale wielerliefhebber. “Maar ik hoop toch vooral dat Mathieu er gelukkig van wordt”, lacht de bondscoach. “Dat ik hem graag meewil, is duidelijk. In welke rol? Hij krijgt zeker een beschermde rol, daar hoef ik geen poppenkast om te spelen. Mathieu zou niet starten als hij geen kansen ziet. Hij is iemand die er altijd voor gaat en altijd wil winnen. Maar dat geeft geen garanties. Het kan ook dat hij zondag gewoon tekortkomt, topfavoriet is hij zeker niet.”

Naar een reden voor de toezegging hoeft Moerenhout niet lang te zoeken. “Hij heeft de voorbije weken gemerkt dat zijn rug het houdt én dat hij conditioneel vooruitgang boekt. Of hij mij kan verbazen? Een renner als Mathieu van der Poel kan niet meer verbazen. Maar de Port Epic die hij won (op 12 september, red.), dat was slechts tweehonderd kilometer.”

Verkenning

Voor Van der Poel wordt het WK inderdaad zijn eerste optreden op het allerhoogste niveau sinds zijn pijnlijke val op de olympische mountainbikerace in Tokio. Hij wilde zich nadien via een hoogtestage voorbereiden op – in eerste instantie – het WK mountainbike in het Italiaanse Val di Sole, en de rest van het najaar. Door aanhoudende rugklachten brak de kopman van Alpecin-Fenix voortijdig zijn hoogtestage af en gaf hij forfait voor het WK mountainbike en de Benelux Tour. Pas vorige week zondag kwam hij voor het eerst terug in competitie in de Antwerp Port Epic, die hij meteen won. Afgelopen weekend reed VdP zowel de Primus Classic als de Gooikse Pijl. Voor de GP Denain van vandaag geeft hij dan weer verstek. “Als hij alsnog het parcours wil verkennen, zal dat donderdag zijn, maar ik ga er vanuit dat Mathieu afgelopen zaterdag, in de Primus Classic, al een deel van de WK-wegen uitvoerig heeft bekeken”, besluit Moerenhout.

(rahe, gvdl)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws